Srbija od Črne gore zahteva letala in helikopterje

by Urednik

ALI “KAKO SI BRATJE DELIJO LASTNINO “

Črnogorske letalske sile (Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana – V i PVO) so verjetno ene najmlajših na svetu, saj bile ustanovljene šele leta 2006 po razpadu prejšnje državne skupnosti  – Srbije in Črne gore.

V svojo floto, ki deluje iz letalske baze Golubovci, so podedovali letala Soko G-4 super galeb, Utva 75, helikopterje Soko SA 341/342 gazela (izdelani po licenci Aérospatiale gazelle)  in Mil Mi-8. Vendar pa večina teh letalnikov ne leti. Sedaj tako Srbija kot Črna gora druga od druge zahtevata letala in helikopterje teh tipov.

Na črnogorskem letališču Golubovci je še vedno 17 šolsko-bojnih reaktivcev G-4 super galeb (vsaj 8 jih ni v letečem stanju), štiri propelerska šolska letala Utva 75 (ena je strmoglavila v Skadarsko jezero leta 2008), 5 transportnih helikopterjev Mi-8/HT-40 (verjetno le 1 operativen, po srbskih podatkih so jih 5 prodali za rezervne dele Hrvatom) in kar 17 večnamenskih izvidniških bojnih  helikopterjev SA 341/342 gazela (trenutno le 11 operativnih).

Te zdaj Srbija zahteva nazaj, zanimiva je trditev črnogorskega (letalskega) generala Blagoja Grahovca, da Srbija dolguje letala Črni gori in nikakor obratno. Kajti v Črni gori naj bi bilo po razpadu državne skupnosti s Srbijo skupaj 43 letal – 21 letal in 22 helikopterjev.

Uradna Podgorica naj bi že nekajkrat sporočila, da Vojska Črne gore ne bo imela letal, pač pa zgolj helikopterje. So pa črnogorski mediji poročali, da je aeroklub »Naša krila« v lasti telesnega stražarja nekdanjega črnogorskega premierja Mila Đukanovića dobil v brezplačno triletno uporabo dva reaktivna dvoseda G-4 super galeb iz 239. lovskobombniške letalske eskadrilje v Podgorici.

Po Grahovčevih besedah so se letala in helikopterji po nastanku skupne državne skupnosti večkrat selili v Srbijo in Črno goro ter obratno, zato je nastala zmeda in se zdaj ne ve, čigavo je kaj. Da pa je povsem notranje črnogorsko vprašanje, kako bo ta letala uporabila, lahko jih proda, odstopi ali končajo celo v muzeju. Grahovac pravi, da so letala in helikopterji državna last in z njo lahko država razpolaga, kakor hoče.

Pripravil: B. Knific, foto: Milavia, Military Photos

Jugoslovanska ljudska armada

Povezani članki