Srbija odobrila nakup šestih dodatnih helikopterjev Mi-17

by Urednik

V TEKU MODERNIZACIJA VOJSKE SRBIJE

Srbska vlada je pred dnevi odobrila nakup šestih helikopterjev Mi-17, je za srbske medije povedal načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Ruski helikopterji so tako na razpisu premagali evropske H145M.

“Odobren je nakup šestih helikopterjev Mi-17,” je dejal Diković in ob tem dodal, da je tudi Vojska Srbije pričakovala nakup helikopterjev H145M proizvajalca Airbus Helicopters. Srbi so namreč v začetku leta 2017 naročili 9 helikopterjev H145M (še 4 bi jim jih lahko donirala Nemčija), s tem sklenjenim poslom pa so pridobili oz. ohranili servisne zmogljivosti (licenco) za helikopterje SA-341/342 gazela (o tem smo pisali v novici Srbija kupila 9 helikopterjev H145, še 4 naj bi donirala Nemčija).

Vojno letalstvo in zračna obramba Srbije (Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana) ima v svoji floti že 10 večnamenskih helikopterjev Mi-8/17 ruskega izvora, tako da ne čudi odločitev za ta nakup. Kot vse kaže, tudi po besedah Dikovića, pa je bil resno v igri tudi evropski Airbus Helicopters. Ob tem seveda ne gre pozabiti tudi na nove pridobitve kopenskih sil Vojske Srbije, ki bo kot rusko donacijo dobila 30 glavnih bojnih tankov T-72 in 30 izvidniških oklepnih vozil BRDM-2.

Diković je omenil tudi načrtovani nakup novih raketnih sistemov zemlja-zrak in poudaril, da modernizacija raketnih sistemov zračne obrambe 2K12 kub že poteka. Že kmalu pa naj bi začeli tudi že z modernizacijo glavnih bojnih tankov M-84A in bojnih vozila pehote BVP M-80A.

M-84A je jugoslovanska različica sovjetskega glavnega bojnega tanka T-72, ki je podobna izvozno usmerjenemu tanku T-72M1. Tank M-84A ima dodatne oklepne plošče in močnejši motor v primerjavi z izhodiščnim modelom. Ima tudi sodobnejši sistem za nadzor ognja SUV-M-84 in nove opazovalne sisteme. Med letoma 1988 in 1991 je bilo v Jugoslaviji izdelanih skoraj 450 glavnih bojnih tankov M-84A.

V Jugoslaviji razvito in izdelano pehotno bojno vozilo BVP M-80A je oboroženo z avtomatskim topom 20 mm, dvojnim lanserjem vodenih izstrelkov maljutka (ATGM) in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm. Do razpada Jugoslavije je bilo izdelanih okoli 800 goseničarjev tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki