Srbija se je odločila, da naroči lovce rafale za zamenjavo MiG-29

by Urednik

SRBIJA SE ODDALJUJE OD RUSKEGA OROŽJA

Zdi se, da so Srbi preprosto našli dober razlog za končno zamenjavo Moskve s Parizom v smislu dobave orožja – zamenjavo ruskih bojnih letal za francoske lovce rafale.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob robu sejma IDEX 2023 v Abu Dabiju sporočil, da želi njegova država kupiti francoska lovska letala rafale za zamenjavo ruskih lovcev MiG-29, dobavljenih iz Rusije (in Belorusije). Kot je pojasnil Vučić, je po februarju 2022 postalo nemogoče kupiti komponente za letala v Ruski federaciji, Srbija pa želi imeti bojno pripravljena letala za lastno varnost, navaja Bloomberg.

Glede na objavo bi lahko potencialni znesek beograjske pogodbe s francoskim Dassaultom dosegel skupno vsoto 3 milijarde evrov. Približen »portfelj naročil« je bil objavljen že aprila 2022 – vsaj 12 letal.

Srbija namerava povečati svoj obrambni proračun za 0,7 milijarde dolarjev do 2,2 milijarde dolarjev, denar pa bodo namenili predvsem za nakup 200 dodatnih oklepnih vozil, robotskih sistemov in povečanje plač.

Oktobra 2021 se je srbsko ministrstvo za obrambo dogovorilo z Airbusom o dobavi dveh transportnih letal C295 in o morebitnem nakupu dodatnih helikopterjev H245 (Srbija jih ima 9 – vojska 7 in policija 2)

Vojaški pregled 2022 kaže, da imajo srbske oborožene sile na voljo skupaj 14 lovcev MiG-29, med njimi so trije v dvosedi različici UB.

Srbski predsednik Vučić je 21.2.2023 v Abu Dabiju napovedal tudi podpis pogodbe z Združenimi arabskimi emirati za dobavo brezpilotnih letalnikov kamikaz, ki naj bi bila podpisana še v teh dneh. Podrobnosti posla še niso razkrite.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki