Srbija (še) ne more dobiti ruskih helikopterjev Ka-32 za gašenje

by Urednik

VOJNA V UKRAJINI USTAVILA DOBAVO DVEH HELIKOPTERJEV ZA SRBIJO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je minuli konec tedna na televiziji Pink povedal, da je Srbija že pred časom naročila 2 ruska helikopterja Kamov Ka-32 za gašenje požarov, vendar da obstajajo problemi s procesom dobave.

Pogodba za nova helikopterja Kamov Ka-32 A11BC za gašenje požarov za potrebe srbskega notranjega ministrstva je že bila podpisana, kakor tudi izvedeno prvo prednakazilo, vendar je proces dobave sedaj ustavljen. Ob tem Vučić obžaluje, da mora Srbija ravno sedaj, tik pred sezono poletnih požarov, čakati naročena helikopterja.

Dobava helikopterjev za gašenje Kamov Ka-32 za potrebe srbskega notranjega ministrstva se je ustavila do nadaljnjega zaradi vojne v Ukrajini, verjetno tako zaradi ekonomskih kot logističnih težav.

Srednje velik večnamenski helikopter Ka-32 A11BC je edinstven ruski helikopter, ki je v uporabi v več kot 30 državah, vključno z Južno Korejo, Kitajsko, Kanado, Japonsko in evropskimi državami EU. Strokovnjaki so Ka-32 A11BC označili za najboljši helikopterjev za reševanje in gašenje požarov na svetu, saj lahko usmeri curek vode tudi v vodoravni ravnini, kar je še posebej uporabno pri gašenju stolpnic. Namenjen je tako za boj proti naravnim in industrijskim požarom ter nesrečam, kakor tudi za odpravo posledic.

Ka-32 A11BC je helikopter z dvema koaksilanima (nasproti vrtečima) glavnima rotorjema, zaradi česar je izjemno stabilen in manevrsko zmogljiv tudi v turbulentnih razmerah, kakršne povzročajo požari.

Dandanes ga izdelujejo v kar 40 možnih različicah, opremijo ga z bamby bucketom (vrečo, v katero zajame vodo in jo potem spusti na požarišče) ali s Simplexovim protipožarnim sistemom, ki ga sestavlja podtrupni obesnik – rezervoar iz ogljikovih vlaken z vsebnostjo skoraj 1000 l vode ali 28 l pene, ki jo razprši na mesto požara.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki