”Štiri francoska bojna letala bodo nameščena v Litvi”

by Urednik

FRANCOSKI LOVCI RAFALE BODO VAROVALI BALTIK

Po podatkih francoskega obrambnega ministrstva namerava država v Litvi napotiti štiri svoje večnamenske lovce rafale. Francoska bojna letala bodo kot ”letalska policija” Nata varovala zračni prostor nad baltskimi državami.

Bojna letala bodo napotena po 25. novembra letos, so sporočili iz francoskega obrambnega ministrstva.

Spomnimo, da se tudi Finska in Švedska pripravljata, da postaneta članici Severnoatlantskega zavezništva, s čimer bo Baltsko morje, če se bosta pridružili, dejansko postalo notranje morje Nata, ruska Kaliningrajska enklava pa bo popolnoma obkrožena z Natom.

Potreba po namestitvi Natovih vojaških letal v regiji je posledica dejstva, da baltske države nimajo zmogljivosti, da bi same zaščitile lasten zračni prostor, je opozorilo francosko obrambno ministrstvo.

Lovci rafale so bojna letala četrte generacije in so v službi francoske mornarice in letalskih sil od leta 2004. Ta letala so v uporabi tudi v Indiji, Egiptu, Grčiji in Katarju, naročila jih je tudi sosednja Hrvaška, prav tako pa se za nakup eskadrilje rafalov zanimajo Srbi, v sami Franciji pa uporabljajo več kot 140 enot.

Že oktobra je francoski obrambni minister Sebastian Lecornu dejal, da bo Pariz okrepil svojo vojaško prisotnost v vzhodnoevropskih državah Nata, kot so Litva, Estonija in Romunija.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki