Su-34: nadgradnja elektronike na podlagi ukrajinske izkušnje

by Urednik

NADGRADNJA SISTEMA ZA ELEKTRONSKO BOJEVANJE

Ministrstvo za obrambo Rusije se je odločilo posodobiti kompleks elektronskega bojevanja khibiny na podlagi rezultatov uporabe lovskih bombnikov Su-34 v spopadih v Ukrajini. Ta odločitev je bila sprejeta po rezultatih uporabe letal s sistemom elektronskega bojevanja med posebno vojaško operacijo v Ukrajini.

Po navedbah vira iz ruske obrambne industrije je bila sprejeta odločitev o posodobitvi letalskega sistema za elektronsko bojevanje khibiny, kar bo vplivalo predvsem na avtomatizacijo dela, da bi pilota osvobodili upravljanja tega kompleksa. Kdaj se bodo začela dela in drugih podrobnosti še niso sporočili.

Sistem elektronskih protiukrepov v letalu khibiny bo izboljšan, da bo njegovo delo bolj avtomatizirano. V posodobljeni različici bo vloga pilota pri delovanju sistema zmanjšana, navaja  besede vira ruska tiskovna agencija TASS.

Khibiny – letalski sistem za elektronske protiukrepe je zasnovan za zaščito letala pred vodenimi raketami z zakasnitvijo odkrivanja samega letala; ustvarjanje lažnih ciljev; ustvarjanje motenj, ki otežujejo merjenje razdalje do predmeta, njegove hitrosti in kotnega položaja itd. Razvili so ga na raziskovalnem inštitutu za radiotehniko Kaluga. Trenutno ga uporabljajo na letalskih bombnikih Su-34, poročali pa so tudi o razvoju teh sistemov za lovce Su-30SM in Su-35S.

Letalsko-vesoljskim silam Rusije so ga začeli dobavljati po letu 2010, leta 2017 pa so bili vsi lovski bombniki Su-34, ki so bili v službi ruskih letalsko – vesoljskih sil, opremljeni z elektronskim bojevanjem khibiny. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je v letu 2019 objavilo začetek uporabe posodobljenega sistema elektronskega bojevanja khibiny-2. Za razliko od osnovnega modela ima kompleks elektronskega bojevanja khibiny-2 širše območje pokritosti in delovno območje uničenja, kar omogoča podvojitev preživetja letala med bojem.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki