Švedska naročila nova trenažna letala Grob G120TP

by Urednik

ŠVEDSKE LETALSKE SILE NADOMEŠČAJO STARA LETALA SAAB 105

Švedsko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup sedmih trenažnih letal Grob G120TP nemškega proizvajalca Grob Aircraft SE, ki bodo v švedski floti vojaških šolskih letal za šolanje pilotov nadomestili tehnično zastarela reaktivna trenažna letala Saab 105 (SK 60).

Tiskovna služba švedskega obrambnega ministrstva je nedavno objavila odločitev o izbiri šolskih letal nemškega podjetja Grob Aircraft SE. Letala Grob G120TP se bodo uporabljala samo za osnovno vadbo, nadaljnje usposabljanje pa načrtujejo na lovcih JAS-39 gripen.

Podrobnosti pogodbe stranke ne razkrijejo. Po neuradnih informacijah bo prva dobava vključevala 7 letal G120TP, simulatorje in vrsto dodatne opreme. Dobave so predvidene za leto 2022, nato pa se bodo nabave nadaljevale. Letala bodo začeli postopoma uvajati v letalstvo v prvi četrtini leta 2023, poleti 2024 pa naj bi začeli z usposabljanjem novih pilotov.

Turbopropelersko letalo Grob G120TP bo v floti Švedskih letalskih sil nadomestilo reaktivna trenažna letala Saab 105 (švedsko letalstvo ga je označilo kot SK 60). Ta letala uporabljajo od leta 1967 in so tehnično zastarela. Od 150 kupljenih letal Saab 105 jih je ostalo še 70, od tega se jih dejansko uporablja le še polovica. Letala Saab 105 se uporabljajo tako za osnovno kot nadaljevalno usposabljanje pilotov.

Vadbena letala Grob G120TP za šolanje pilotov uporabljajo številna zasebna in državna podjetja iz Mehike, Indonezije, ZDA, Jordanije, Velike Britanije, Mjanmara in Argentine.

 Pripravil: A. Knific, foto: Grob

Povezani članki