Švica ne bo sprejela ranjenih ukrajinskih vojakov na zdravljenje

by Urednik

“NEVTRALNE DRŽAVE DOLŽNE PREPREČITI VRNITEV VOJAKOV V BOJE”

Švica ni hotela sprejeti na zdravljenje ranjenih ukrajinskih vojakov, pa tudi civilistov, ki so bili ranjeni zaradi sovražnosti, poroča švicarski tisk.

Po poročanju časnika Tages-Anzeiger se je maja ena od struktur Nata –  Evroatlantski center za usklajevanje odzivanja na nesreče – obrnila na švicarske oblasti in prosila za možnost namestitve ranjenega vojaškega osebja oboroženih sil Ukrajine v klinikah in bolnišnicah. Sprva so oblasti kantonov izrazile pripravljenost za pomoč, vendar je zunanje ministrstvo države, ki je preučilo to vprašanje v sodelovanju s švicarskimi organi kazenskega pregona, dalo negativno mnenje.

“(Švicarsko) Zunanje ministrstvo je zavrnilo sprejem iz pravnih in praktičnih razlogov,” so povedali na zunanjem ministrstvu republike.

Glavni razlog za zavrnitev je bil nevtralni status države, ki ga Švicarji ne nameravajo kršiti zaradi ranjenih ukrajinskih vojakov. V skladu z ženevsko in haaško konvencijo so nevtralne države dolžne preprečiti vrnitev ozdravljenih vojakov za sodelovanje v sovražnostih.

“Da bi preprečila njihovo vrnitev v vojno, bi morala Švica vojake celo internirati. Edini način za odstopanje od tega pravila je, če Rusija ukrajinskim vojakom dovoli vrnitev. To je malo verjetno… ,” so sporočili iz švicarskega zunanjega ministrstva.

Švica je tudi zavrnila sprejem ukrajinskih državljanov, ki so bili ranjeni med sovražnostmi, navajajoč dejstvo, da je zelo težko ločiti civilista od vojaškega.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki