Švicarji (po neuspelem referendumu) spet načrtujejo nakup lovcev

by Urednik

SE BO ŠVICARSKO OBRAMBNO MINISTRSTVO USPELO IZOGNITI REFERENDUMU?

Švicarsko obrambno ministrstvo načrtuje nakup do 70 novih lovskih letal s katerimi bi zamenjali starajočo se floto lovcev F-5 tiger in F/A-18C/D hornet, nakup pa želijo vključiti v redne obrambne izdatke, da bi se izognili ponovnemu (neuspešnemu) referendumu o nakupu bojnih letal.

Spomnimo, Švica je maja 2014 izvedla referendum o nakupu 22 švedskih lovcev JAS-39 gripen E za potrebe Švicarskih letalskih sil v vrednosti 3,1 milijarde frankov (3,5 milijarde USD) – sredstva pa so želeli pridobiti na račun znižanja izdatkov za druga področja, tudi za izobraževanje. Takrat je proti nakupu glasovalo slabih 54 % volivcev.

Švicarska vojska je takrat želela z nakupom švedskih 22 bojnih letal Saab JAS-39 gripen E nadomestiti 53 starih lovcev F-5 tiger, za katere še vedno vlada, predvsem zaradi zelo dobre ohranjenosti in rednega servisiranja, veliko zanimanje, tudi s strani Ameriške mornarice.

V letu 2017 pa ima delovna skupina švicarskega obrambnega ministrstva več predlogov za vlado, kako naj zagotovi nova bojna letala (za obrambo švicarske nevtralnosti). Do leta 2020 naj bi se odločili za nakup tipa letal in količino, v tem času pa sredstva vključili v prihodnje letne obrambne proračune. Po bogatejšem scenariju naj bi kupili 55 do 70 bojnih letal in protiletalske obrambne sisteme v vrednosti 15 do 18 milijard švicarskih frankov (15.3 – 18,4 milijard dolarjev). Po cenejšem scenariju pa naj bi kupili okoli 20 lovcev v vrednosti okoli 5 milijard frankov. Najcenejša možnost bi pomenila podaljšanje uporabe lovcev F/A-18 (skupaj 30).

Švicarske letalske sile so pred leti načrtovale upokojitev vseh lovcev F-5E/F tiger II in F/A-18C/D hornet okrog leta 2020.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki