Švicarski F/A-18 se je zaletel v goro Pilatus

by Urednik

NESREČA ŠVICARSKEGA LOVCA F/A-18 V BLIŽINI LUZERNA

Včeraj, v sredo 22. oktobra 2013, je v švicarskih Alpah strmoglavil lovec F/A-18 hornet Švicarskih letalskih sil (Luftwaffe, Forces aériennes, Forze aeree). V nesreči sta bila udeležena dva pilota. Truplo obeh pilotov so že našli v bližini razbitine letala F/A-18 hornet. Locirali so tudi že črno skrinjico, vendar jim še ni uspelo priti do nje. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Nesreča naj bi se zgodila malo po 13.30 uri po lokalnem času, vzrok pa zaenkrat še ni znan. V času nesreče je bilo na območju nesreče – gore Pilatus ob jezeru Alpnach v bližini Luzerna – izredno slabo vreme, dež in sunki vetra nad 50 km/h.

Deli letala so padli tudi na železniško progo, ki povezuje Meiringen in Lucern, zaradi česar so včeraj ustavili promet na tej progi.

Ministrstvo za obrambo je že včeraj sredo poimenovalo kot “črni dan” za Švicarsko vojsko in sporočilo, da je malo upanja , da je kakšen izmed pilotov preživel.

nesreca svicarskega letala FA-18 Alpnach Luzern

Švicarske letalske sile so po nesreči tudi prizemljile vsa letala, vendar pa so danes prepoved letenja preklicali. Tiskovni predstavnik je označil varovanje švicarskega zračnega prostora kot prednostno nalogo in pojasnil, da je bila začasna prepoved bolj zaradi “psiholoških razlogov”.

Švicarski lovec F/A -18 jet je vzletel iz letalske baze v Meiringenu okrog 13:30 v paru s še enim letalom F/A -18 . Lovec se je zaletel v pečino s pogledom na jezero Alpnach, enega izmed jezer Luzern. Drugo letalo je izvedlo v bližini kraja nesreče manever v sili (180⁰ obrat) in se vrnilo nazaj v letalsko oporišče.

Švicarski piloti bojnih letal so potrdili, da pogosto izvajajo tak manever v sili v slabih vremenskih razmerah. Še vedno pa javnosti ni znano ali je letalo izvedlo menever v sili zaradi slabega vremena ali je bil del usposabljanja.

Pilota, ki sta bila udeležena v nesrečo, sta bila izkušena, z naletom 1500 do 2000 ur. Lovci F/A-18  so opremljeni tudi z opozorilnimi sistemi, ki obvestijo pilota, da leti preblizu tal. Vendar se ti sistemi pogosto izklopijo v goratem svetu, da bi se izognili stalnim alarmom.

Podobna nesreča švicarskega lovca F/A-18 se je zgodila že leta 1998, ko je letalo strmoglavilo v švicarskih Alpah, oba pilota pa sta v nesreči izgubila življenje.

Flota Švicarskih letalskih sil (Luftwaffe, Forces aériennes, Forze aeree)

Švicarji imajo v svoji floti 32 lovcev F/A-18 hornet, v sredini 1990-ih so kupili 34 letal, in 54 lovcev F5 tiger, ki jih želijo zamenjati z novimi letali. Gre za nakup 22-ih švedskih lovcev Saab JAS-39 gripen E, o čemer smo že pisali. O usodi nakupa bodo odločali državljani na referendumu v prvi polovici leta 2014. V sestavi imajo tudi večje število trenažnih turbopropelerskih letal švicarskega proizvajalca Pilatus in več kot 40 helikopterjev proizvajalca Eurocopter.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Aviation Forum

Povezani članki