Testi letalonosilke Admiral Kuznetsov na morju se bodo začeli leta 2022   

by Urednik

 RUSIJA NADGRAJUJE SVOJO EDINO LETALONOSILKO

Preizkusi ruske letalonosilke Admiral Kuznecov na morju po tekočih večjih popravilih naj bi se začeli v letu 2022, poroča ruska tiskovna agencija TASS in kot vir navaja zaposlenega v ruski ladjedelniški industriji.

Glede na vir iz ruske ladjedelniške industrije se popravilo in modernizacija križarke – letalonosilke Admiral Kuznecov nadaljujeta po načrtih, dokončna izvedba pa bo omogočila podaljšanje življenjske dobe ladje za vsaj pet let. Kot pa je že pred časom zapisala Ruska gazeta, naj bi to obdobje uporabe raztegnili na deset let.

Pogodba o prenovi in posodobitvi predvideva zamenjavo glavnih kotlov ladje, popravilo glavnih turbinskih  enot in propelersko krmilne skupine, plinske turbine in dizelskih generatorjev. Zaradi tega ladja ne bo več oddajala nadležnega in izdajalskega dima. Govorijo pa tudi o obnovi elektronskega sklopa ter letalskega dela, prav tako pa tudi  postavitev novega oborožitvenega sistema.

Posodobitev težke letalonosilke se je začela leta 2018 po sirski kampanji. Nekaj mesecev kasneje se je v Murmansku v 82. ladjedelnici, kjer obnavljajo letalonosilko Admiral Kuznecov, potopil plavajoči dok. Leta 2019 pa je na  križarki – letalonosilki izbruhnil še požar. Po mnenju strokovnjakov pa ja bi ta izredna dogodka ne imela  bistvenega vpliva na čas vrnitve ladje v operativno rabo.

Pripravil: B. Knific, foto: TASS

 

Povezani članki