Tovarna orožja in streliva v Krušiku s prepolovljeno proizvodnjo v letu 2020

by Urednik

KORONAVIRUS USTAVIL PROIZVODNJO OROŽJA V VALJEVU

Srbski tovarni orožja in streliva “Krušik Holding Corporation” (Krušik) s sedežem v Valjevu je uspelo izpolniti le približno 50 odstotkov proizvodnje, načrtovane za leto 2020, je za beograjski časnik Politika konec januarja povedal direktor podjetja Vladan Lukić.

Lukić je še dejal, da je bilo od načrta proizvodnje v vrednosti 104 milijonov ameriških dolarjev dejansko realiziranih le 51 milijonov dolarjev, podjetje pa se je srečevalo z resnimi težavami pri nabavi, proizvodnji in dostavi blaga, ki jih je povzročila pandemija Covid-19. Razkril je tudi, da so v letu 2020 bili sklenjeni novi sporazumi v vrednosti 72 milijonov USD, ki so bili delno že uresničeni. Projekcija za leto 2021 je po Lukićevih besedah ​​načrtuje proizvodnjo v vrednosti 94 milijonov USD.

Krušik je državno, izvozno usmerjeno podjetje, ki ima trenutno 2.862 zaposlenih in je specializirano za proizvodnjo minometov( po katerih je precejšnje povpraševanje), letalskih raket, programiranih vodenih raket, letalskih bomb, topniških granat in protitankovskih vodenih raket.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

Povezani članki