“Tuje vojske zbirajo informacije o iranskem rušilcu Jamaran”

by Urednik

PRVI IRANSKI RUŠILEC POD DROBNOGLEDOM

Kapitan iranske mornarice Razzaqi je za tiskovno agencijo FNA dejal, da se tuje države vneto trudijo zbirati informacije o najsodobnejšem in tudi prvem v Iranu narejenem rušilcu Jamaran (IRINS 76), ki je v skupini še z nekaj plovili Iranske mornarice na trimesečni misiji.

“Videl sem, kako so se trans-regionalne pomorske enote v prostih vodah, na primer v Rdečem morju in drugih regijah, približale rušilcu Jamaran ter ga slikale in snemale ter bile radovedne, kako naš sofisticiran dosežek deluje,” je dejal kapitan Razzaqi, poveljnik iranske vojaške ladje Bandar Abbas, ki spremlja iranski Jamaran na trimesečni misiji.

Iranski prvi domač rušilec (fregata) Jamaran razreda moudge (mowdge) z oznako 76 so splavili konec februarja 2010. Razvili so ga na osnovi fregat razreda alvant. V letu 2013 so splavili še drugo plovilo Damavand (77) tega razreda (bila naj bi že izboljšana različica – več o tem smo poročali v spodnjem članku), za potrebe Iranske mornarice (IRINS) pa načrtujejo izgradnjo še petih.

Z izpodrivom 1.500 ton in dolžino 95 metrov sicer spadajo te ladje v razred lahkih fregat, vendar jih Iranci označujejo kot rušilce. Za pogon skrbita dva dizelska motorja, ki omogočata plovbo s hitrostjo 30 vozlov (56 km/h). Za delovanje iranskega rušilca skrbi 140 mornarjev. Po podatkih iranske mornarice je Jamaran opremljen s sodobnimi radarskimi in sistemi za elektronsko bojevanje, oborožen pa z različnimi protiladijskimi, kopenskimi in protiletalskimi izstrelki. Oborožitev: 4 x protiladijske rakete C-802 (noor), 1 x top 76 mm fajr-27, 1 x protiletalski top 40 mm, 2 protiletalski top x 20 mm, 2 x trojni torpedi 324 mm, 4 x SM-1 (mehrab), 2 x mitraljez 12,7 mm.

Iran splavil novi rušilec Jamaran-2

19. marec 2013

Iran je v Kaspijskem morju splavil novi rušilec Damavand (77) razreda moudge (tudi jamaran-2, mowdge-2). Novi rušilec z vodenimi izstrelki je krstil sam iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad v pristaniškem mestu Anzali, približno 250 kilometrov severozahodno od Teherana, kar zgovorno priča o pomembnosti nove ladje.

Iranski predsednik je na slovesnosti povedal, da je novi rušilec IRIS 77 namenjen krepitvi miru in prijateljstva v regiji. “Rušilec je tu, da opozarja tiste, ki želijo ogroziti varnost sosednjih držav,« je še dodal. Obstaja namreč več sporov med narodi, ki obkrožajo Kaspijsko morje – Iran, Rusija, Azerbajdžan, Kazahstan in Turkmenistan, o tem, kako je treba razdeliti morje.

Rušilec Damavand (Jamaran-2) razreda moudge se bo pridružil iranskemu ladjevju v prihodnjih mesecih po uspešno izvedenih testiranjih. Zasnovali in zgradili so ga iranski strokovnjaki in ima sodobno navigacijsko opremo ter kompleksen obrambni sistem.

Ta 1500-tonski rušilec ima ploščad za pristanek helikopterja, v dolžino meri 94,5 metrov in lahko pluje s hitrostjo 30 vozlov. Opremljen je z izstrelki zemlja-zemlja in zemlja-zrak izstrelkov, kot tudi protiletalskimi baterijami ter sofisticiranimi radarskimi in komunikacijskimi sistemi.

Iran je prejšnjo različico te ladje – Jamaran (IRINS 76) splavil v letu 2010, Iranska mornarica pa ga uporablja v Perzijskem zalivu.

Iran od leta 1992 gradi samozadostno vojsko, domnevno proizvaja svoja lovska letala, tanke, rakete in lahke podmornic, kot tudi torpede. Ahmadinedžad je dejal, da se je Zahod iz tehničnega znanja Irana že naučil, da te države na področju jedrske zmogljivosti ni mogoče eliminirati.

Pripravil: Anže Knific, foto: PresTV, IRNA, FARS

VIDEO: Iranski rušilec Jamaran

Povezani članki