Turški lovci F-4 phantom postali “leteče krste”

by Urednik

BODO TURŠKI LOVCI F-4 ŠE LETELI?

V četrtek 5. marca 2015 je med skupno vojaško vajo Turške in Azerbajdžanske vojske v bližini mesta Konya v osrednji Anatoliji strmoglavil turški lovec F-4E phantom-2020, v nesreči pa sta umrla oba pilota. Turška javnost zaradi nove nesreče terja odgovore, kdaj bodo Turške letalske sile dokončno prizemljile lovce F-4.

Turško vojaško letalo F-4E phantom-2020, ki ga je nadgradilo izraelsko podjetje IAI, je vzletelo iz letalske baze Eskisehir in pripadalo 112. eskadrilji Turških letalskih sil.

To je že tretji turški lovec F-4, ki je strmoglavil v zadnjih dveh tednih, potem ko sta se 24. februarja 2015 dva izvidniška lovca RF-4E zaletela v goro v bližini Malatye na jugovzhodu Turčije, pri tem pa so umrli vsi štirje piloti.

Tretje strmoglavljeno letalo F-4 Turških letalskih sil  in šest mrtvih pilotov v slabih desetih dneh je sprožilo nacionalne proteste in postavilo vprašanje primernosti uporabe lovcev F-4 za glavno temo v državi. Tragične nesreče so močno izpostavili tudi v medijih – tako je časopis Haberturk članek o tem naslovil “Nekdo mora razložiti te nesreče” in zahteval celovito obrazložitev težav z lovci F-4 v Turčiji.

Prebivalci Turčije so jezni in glasno zahtevajo, da jim odgovorni odgovorijo na naslednja vprašanja: Zakaj so letala strmoglavila? So krive tehnične težave ali napake pilotov? Je šlo za morebitno vmešavanje Sirije oz. ISIS-a? Gre za zaroto Izraela oz. ZDA? Zakaj se piloti niso katapultirali? Kdaj bodo upokojili lovce F-4, ki jih  Turške letalske sile uporabljajo že 40 let in so jih poimenovali “leteče krste”?

Lovci F-4 v uporabi Turških letalskih sil

Turške letalske sile so v zadnjih 40-ih letih uporabljale 236 lovcev F-4 v številnih različicah. Kar 60 letal tega tipa so izgubili v nesrečah, od leta 2003 pa je pri tem umrlo že 14 pilotov.

Na drugi strani pa so Ameriške letalske sile (USAF) lovce F-4E upokojile že leta 1996, Turčija pa je takrat od Američanov kupila še dodatnih 72 letal, nekaj od teh so jih nato posodobili in nadgradili.

Leta 1997 je bil namreč podpisan dogovor z izraelskim podjetjem IAI (Israeli Aerospace Industries) za nadgradnjo 54 letal F-4, od tega 26 v Izraelu in 28 v Turčiji. Opremili so jih z najnovejšimi izraelskimi radarji, navigacijo in komunikacijskimi sistemi, novim kokpitom in elektronsko opremo. Pogodba je bila zaključena v letu 2003, z izboljšavami pa so podaljšali življenje letal za 6000 letalnih ur, kar naj bi omogočilo uporabo teh letal vse do leta 2020 (od tod ime zadnje različice: F-4E phantom-2020).

Kaj je zakrivilo zadnje nesreče turških lovcev F-4?

Po anonimnih podatkih strokovnjakov iz vrst Turških letalskih sil je nesrečo strmoglavljenih lovcev RF-4, ki sta med vračanjem iz nočne misije trčila v goro v bližini Malatye, zakrivila nenadna gosta megla, ki je zaslepila oba pilota. Zdi se, da so izključili pilotsko napako ali tehnične težave, kot primarni vzrok za nesreči.

V zadnji nesreči lovca F-4E phantom-2020 so se piloti usposabljali za izogibanje raket zemlja-zrak na nizkih višinah, pri katerih letala spuščajo tudi svetlobne in toplotne vabe. Domneva se, da so prav vabe prišle v motor lovca F-4E, kar je povzročilo okvaro in strmoglavljenje. Turški vojaški viri so povedali, da sta bila oba pilota zelo izkušena in na tem vadbišču letela že 28 oz. 53-krat.

Reakcije javnosti na nesreče turških lovcev F-4

V turških medijih se zaradi vseh treh strmoglavljenih lovcev F-4, kot tudi preostalih v zadnjem desetletju, sprožajo ugibanja o tem, da bi morda lahko šlo tudi za zaroto Izraela oz. kar ZDA, ki naj bi namerno povzročila nesreče kot povračilne ukrepe zaradi bolj neodvisne zunanje politike Turčije. Lovci F-4 so namreč izdelani v ZDA, Turčija pa je vanje vgradila izraelske sisteme.

Na drugi strani pa nekateri izraelski strokovnjaki trdijo, da bi lahko šlo za zaroto nekaterih turških generalov, saj so jih Izraelci že večkrat opozorili, da so letala potrebna nove nadgradnje/remonta.

Upokojeni turški polkovnik Memduh Kayisbudak pa je dejal, da bi lahko bilo nekaj pomanjkljivosti pri usposabljanju pilotov. Kayisbudak je namreč nekaj let letel z lovci F-4 in pravi, da so ta med najboljšimi turškimi bojnimi letali, zato dvomi, da je šlo za težave z motorji in elektroniko v teh nesrečah. Tudi nekateri drugi upokojeni turški piloti menijo, da gre za premalo izkušene pilote – vzrok pa se skriva v tem, da so mnoge izkušene pilote odpustili ali zaprli na podlagi obtožb o zaroti državnega udara. Dodajajo pa tudi, da gre lahko za slabo oz. neustrezno vzdrževanje tako starih letal, kot so turški F-4.

Turški premier Ahmet Davutoglu je dejal, da bodo preučili ali bi lahko šlo za preveč zapletene manevre za ta stara letala in da jih bodo po potrebi izključili iz procesa usposabljanja.

Turški minister za obrambo Ismet Yilmaz je ponudil bolj populističen odziv: “Turški državljane ne zaupajo več v letala F-4. Mislim, da moramo dvakrat premisliti, preden dovolimo ponovno uporabo teh letal. Naši poveljniki bodo naredili vse, kar je potrebno.” Dejstvo pa je, da bodo kljub besedam obrambnega ministra morali turški piloti, tako lovcev F-4 kot F-16, vsaj do leta 2020 počakati na zamenjavo – lovce F-35A. Turška vlada naj bi bila za približno 100 lovcev 5. generacije F-35A pripravljena odšteti okoli 16 milijard USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

 

“Se Turčija umika iz zveze Nato?”

Turški obrambni minister İsmet Yılmaz je sporočil, da bodo nov protiletalski obrambni raketni sistem za potrebe Turške vojske najverjetneje kupili na Kitajskem (raketni sistem HQ-9).

 

Strmoglavila dva turška izvidniška lovca RF-4E, štirje piloti umrli

V turški provinci Malatya sta med nočnim trenažnim poletom strmoglavili dve izvidniški letali McDonnell Douglas RF-4E, za katere domnevajo, da sta verjetno trčili.

Povezani članki