Turški napadi ogrožajo ameriške vojake v Siriji

by Urednik

AMERIŠKI GORDIJSKI VOZEL – ZAVEZNIŠTVO S TURKI IN KURDI

S kopenskim vojaškim posredovanjem Turške vojske je kriza v Siriji dobila neko novo dimenzijo, na sirskem ozemlju se namreč spopadi odvijajo na več frontah hkrati – v prepletu zaveznikov in sovražnikov.

Dvig napetosti je povzročila smrt prvega turškega vojaka, ki je umrl v spopadih s kurdsko milico Sile za ljudsko zaščito (YPG), ki jo podpirajo ZDA in urijo ameriški specialci. Turčija je sicer zahodnim zaveznikom pred tedni obljubila, da bo bolj agresivno posegla v boju proti Islamski državi (Daesh ISIS), vendar je kot kaže iz lastnih interesov svoje orožje usmerila (tudi) v ameriško podprte kurdske sile.

S turškim obstreljevanjem in napadi na položaje kurdskih položajev v Siriji (ob turški meji) so se tako v prijateljskem ognju znašli pripadniki ameriških (specialnih) sil, ki urijo kurdske vojake za boj z Islamsko državo in tudi Sirsko vojsko, ki jo vodi predsednik Bashar al-Assad.

ZDA se sedaj poskušajo usklajevati z vsemi vpletenimi stranmi, kar pa je izredno težavno. Režim turškega predsednika Erdogana namreč še naprej trdi, da je kurdska milica YPG (ki deluje v Siriji) tesno povezana s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se želi odcepiti od Turčije. Zaradi sporov in bojev med PKK ter turškimi oblastmi slednje še vedno trdijo, da je Kurdska delavska stranka teroristična organizacija.

Ameriški predsednik Obama in njegova administracija želita sedaj združiti sovražnike v skupno poslanstvo (boj) proti militantni skupini Islamska država. Še vedno pa Američani tudi dobavljajo orožje zmernim sirskim uporniškim skupinam, kamor prištevajo tudi kurdske milice.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki