Ukrajina bo kupila 55 airbusovih helikopterjev za policijo

by Urednik

UKRAJINSKO NOTRANJE MINISTRSTVO BO DOBILO SVOJE HELIKOPTERJE

Ukrajina se je odločila za nakup 55 helikopterjev evropskega proizvajalca Airbus Helicopters, ki jih bodo uporabljale policijske enote. Kupili bodo helikopterje H125, H145 in H225, prve dobave pa pričakujejo že v letošnjem letu.

Vrednost dogovora med Ukrajino, Francijo in proizvajalcem Airbus Helicopters za nakup lahkih helikopterjev H125 (prej AS350), H145 (EC145) in srednjega H225 (EC225 super puma) ni znan.

Sklenitev pogodbe je v teh dneh najavil francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian med obiskom v Kijevu, ukrajinski notranji minister Arsen Avakov pa je ob tem poudaril: “To je največji projekt med Ukrajino in Francijo. To je zelo velik strukturni projekt za Ukrajino, pri katerem smo podprli predsednika Petra Porošenka in premierja Volodymira Groysmana.”

“Glavne naloge helikopterskih enot Ministrstva za notranje zadeve Ukrajine bodo iskanje in reševanje, javni red, kriminalistične preiskave, antiteroristične ter posebne operacije, nadzor državne mejne straže, varnost v cestnem prometu,kot tudi gašenje požarov,” je dodal minister Avakov.

Ukrajinska nacionalna policija (Natsional’na politsiya Ukrainy) ima trenutno v uporabi le en helikopter. Gre za lahki ameriški helikopter Robinson R44, ki se uporablja za vzdrževanje javnega reda med množičnimi dogodki in nadzor iz zraka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki