Ukrajina bo od ZDA dobila tudi brezpilotne letalnike switchblade

by Urednik

“BREZPILOTNIK KAMIKAZA” ZA UNIČEVANJE LAHKIH OKLEPNIKOV IN TOVORNJAKOV

Ameriški predsednik Joe Biden je odobril dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, ki bo vključevala tudi dobavo brezpilotnih letal – raket switchblade, ki lahko ostanejo v zraku dalj časa, preden se zaletijo v svoje cilje. Tako so ZDA v zadnjem tednu le odobrile za dobro 1 milijardo vojaške pomoči Ukrajini za potrebe zadušitve ruske vojaške ofenzive.

Bela hiša je glede najnovejšega paketa vojaške podpore sporočila, da bo Ukrajini dobavljenih 800 protiletalskih sistemov zemlja-zrak kratkega dosega  FIM-92 stinger, 2000 protioklepnih sistemov FGM-148 javelin, 1000 lahkih protioklepnih sistemov, 6000 protioklepnih sistemov AT-4, kot tudi 100 bombometov,  5.000 pušk, 1.000 pištol, 400 mitraljezov in 400 pušk ter več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje ter granat. Ameriški paket vključuje tudi 25.000 kompletov neprebojnih jopičev in 25.000 čelad.

Američani so Ukrajini obljubili tudi brezpilotna letala, vendar sprva niso razkrili, katera naj bi donirali ukrajinskim oboroženim silam. Vojaški analitiki so si bili enotnega mnenja, da se bodo Američani težko odločili v Ukrajino poslati sofisticirane brezpilotne letalnike MQ-9 reaper, saj ne želijo, da bi se do tehnologije dokopali Rusi.

Razkrilo se je, da bodo ZDA raje poslale Ukrajini brezpilotne letalnike – rakete switchblade, ki jih označujejo tudi kot brezpilotne kamikaze. Brezpilotna letala – rakete switchblade za napade na svoje cilje že nekaj let uporabljajo ameriške sile za posebne operacije, najverjetneje na Bližnjem vzhodu. Drug znani operater te tehnologije so oborožene sile Velike Britanije.

Podjetje AeroVironment s sedežem v Virginiji je leta 2011 predstavilo switchblade 300, leta 2020 pa so sporočili, da že proizvajajo večjo različico switchblade 600, opremljeno z močnejšim eksplozivom. Switchblade 300 omogoča natančno uničenje cilja na razdalji do 10 kilometrov, večji switchblade 600 pa na razdaljah več kot 40 kilometrov. Zaenkrat še ni znano, ali bodo ZDA dobavile Ukrajini le eno, ali obe različici.

Brezpilotnik switchblade 600 lahko nosi “protioklepno” bojno glavo in je zasnovan za napad na “lahka oklepna vozila” in druge “večje tarče”. Switchblade 600 tehta približno 15 kg in ga je mogoče pripraviti za uporabo v manj kot 10 minutah, nato pa je lahko v zraku do 40 minut in jadra s hitrostjo 113 km/h. Različica 300 je v zraku lahko 15 minut.

Brezpilotni letalnik switchblade je narejen tako, da se – ko operater označi cilj – z eksplozivno bojno glavo zaleti vanjo in jo uniči. Switchblade je dovolj majhen za nošenje v nahrbtniku in ga je mogoče spustiti z različnih kopenskih, pomorskih in zračnih platform.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki