Ukrajina bo ruskim vojakom ponudila plačilo za predano oborožitev

by Urednik

RUSKI VOJAKI BODO ZA TANKE, LETALA IN OSTALE OBOROŽITVENE SISTEME DOBILI DO 1 MILIJON DOLARJEV

Ukrajinski parlament je ob koncu marca 2022 v potrditev dobil predlog zakona, ki naj bi na zakonodajni ravni določil plačila za rusko vojaško opremo, ki je bila oziroma bo prostovoljno prenesena v oborožene sile Ukrajine v uporabnem stanju. Za oborožitvene sisteme bi po tem zakonu plačevali od 10 tisoč do 1 milijon ameriških dolarjev, poroča tiskovna agencija Interfax-Ukrajina.

Skupina ukrajinskih poslancev iz različnih strank predlaga, da se ruskim vojakom, ki sodelujejo v vojni v Ukrajini, zagotovi denarno plačilo za predajo uporabne ruske vojaške opreme oboroženim silam Ukrajine. Predlog zakona št. 7229 je bil registriran v ukrajinskem parlamentu (Vrhovna Rada Ukrajine  – Верхо́вна Ра́да Украї́ни) 30. marca 2022.

Po poročanjih ukrajinskih medijev je od začetka ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini že več ruskih vojakov prostovoljno predalo oborožitvene sisteme Ruske vojske (tanke, oklepnike, protiletalske sisteme, osebno oborožitev,…) ukrajinskim oboroženim silam, kar dokazujejo tudi s fotografijami in videoposnetki.

Po novem zakonu bi ruski vojak, ki prostovoljno preda oborožitveni sistem ukrajinskim branilcem dobil za:

–          bojno letalo (lovsko ali jurišno letalo) 1 milijon USD

–          bojni helikopter 500.000 USD,

–          večcevni raketomet 25.000 – 35.000 USD,

–          tank, samvozno havbico 100.000 USD,

–          oklepno vozilo 50.000 USD,

–          vojaško terensko vozilo 10.000 USD

–          ladjo 1. ali 2. ranga 1 milijon USD

–          ladjo 3. ali 4. ranga 500.000 USD

–          manjšo vojaško ladjo 200.000 USD

–          vojaški čoln (izvidniški) 50.000 USD.

Po predlogu zakona bo v primeru prenosa vojaške opreme ruskim vojakom na njihovo zahtevo zagotovljena pravica do tajnosti prenosa opreme, pridobitve novih dokumentov z novimi podatki o namestitvi in zagotovili varnosti njihovega bivanja v Ukrajini, kot tudi ustvarjanje pogojev za odhod v varno tretjo državo.

Pripravil: A. Knific, foto: twitter Ukraine Weapons Tracker

Povezani članki