“Ukrajina bo svoj zadnji denar namenila za novo orožje”

by Urednik

UKRAJINA NAČRTUJE NOVE NAKUPE OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Ukrajinsko obrambo ministrstvo načrtuje v letu 2015 porabiti več kot 500 milijonov dolarjev za novo orožje, poroča nemška medijska hiša Deutsche Welle, ki ob tem ugotavlja, da je to zelo pogumen načrt za državo, ki je na robu bankrota. V Kijevu bodo v letošnjem letu tako namenili za novo orožje kar štirikrat več denarja kot lani.

Za leto 2015 ukrajinsko obrambno ministrstvo načrtuje, da bodo za orožje porabili okrog 500 milijonov dolarjev, kar znaša več kot tretjino obrabnega proračuna te države. V letu 2014 so zaradi zaostrenih razmer v državi in spopadov s separatisti na vzhodu Ukrajine (Anti-Terrorist Operation – ATO) za potrebe obrambnega ministrstva namenili skoraj 170 milijonov dolarjev.

Deutsche Welle je ob tem spomnil, da je Ukrajina močno odvisna od tujih posojil, vključno z Mednarodnim denarnim skladom in dodal, da mnogi kritiki menijo, da Kijev preveč denarja vlaga v obrambo in tako zadržuje izvajanje zelo potrebnih strukturnih reform.

ZDA še vedno razmišljajo o možnosti, da Ukrajinska vojsko oskrbijo tudi z ubojnim orožjem, vendar ni znano, kdaj se bo o tem odločalo, je sporočil glavni namestnik podsekretarja za obrambno politiko Brian McKeon v torek 10. marca 2015. Pred tem so mediji poročali, da se je Barack Obama po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel odločil, da Kijevu ne pošlje ofenzivnega orožja.

V decembru 2014 je Obama sicer podpisal dokument za podporo svobodni Ukrajini, ki dovoljuje dobavo pomoči Kijevu v obliki ubojnih oborožitvenih sistemov in uvaja nove sankcije proti Rusiji.

V oklepniku AT105 saxon umrl ukrajinski vojak

Iz Ukrajine pa poročajo o prvem umrlem vojaku, ki je uporabljal britansko oklepno vozilo AT105 saxon 4×4. Ukrajinske oblasti so od Velike Britanije v preteklih tednih kupile 75 zastarelih oklepnih pehotnih vozil AT105 saxon 4×4, ki naj bi omogočili zaščito življenj ukrajinskih vojakov na bojiščih v vzhodni Ukrajini. Njihova uporaba pa je že privedla do smrtonosne nesreče, še preden je bilo vozilo dostavljeno v vojaško bazo.

V torek 10. marca 2015 sta bila v nesrečo vključeni dve “novi” ukrajinski oklepni vozili AT105 saxon 4×4. Konvoj osmih oklepnikov je bil na poti iz Kijeva proti mestu Berezan. Eno izmed vozil je po trčenju zapeljalo v jarek avtoceste, ki pelje iz Kijeva v Harkov, pri tem pa je umrl ukrajinski vojak.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nesreča ukrajinskih oklepnikov AT105 saxon 4×4

Povezani članki