Ukrajina dobila dodatna brezpilotna bojna letala TB2 bayraktar iz Turčije

by Urednik

TURČIJA POHITELA Z DOBAVO NAROČENIH BREZPILOTNIKOV

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so ukrajinske oborožene sile iz Turčije prejele dodatna brezpilotna bojna letala TB2 bayraktar.

“Novi bayraktari TB2 so že prispeli v Ukrajino in so na bojnih položajih,” je dejal Oleksij Reznikov. V preteklik dneh so Ukrajinci na socialnih omrežjih objavili več videoposnetkov uspešnih napadov na ruske oklepnike in cisterne z gorivo – enega od njih si lahko ogledate spodaj.

Brezpilotni letalnik TB2 bayraktar je v operativni uporabi v ukrajinskih oboroženih silah že od leta 2019, ko je Ukrajinska vojska prejela prvih 6, od skupaj vsaj 54 naročenih brezpilotnih letalnikov tega tipa. Brezpilotno bojno letalo TB2 bayraktar lahko nosi več kot 150 kg orožja, njegova cena pa je med 1 in 2 milijona dolarjev.

Brezpilotnike TB2 bayraktar, so razvili v leta 1984 ustanovljenem podjetju podjetju Baykar Makina s sedežem v Istanbulu. S temi brezpilotnimi letalniki so že opremili vojske Azerbajdžana, Libije, Katarja, Turčije, Ukrajine,… Kot največji uporabnik je Turčija že uporabljala ta oboroženi brezpilotnik  v svojih bojnih operacijah v Iraku, Libiji in Siriji, medtem ko so sistemi dokazali svojo bojno vrednost tudi v sedanjem konfliktu v Gorskem Karabahu, v katerem je  Azerbajdžan veliko in zelo učinkovito uporabljal sistem v svojih operacijah proti oboroženim silam Armenije in sile samooklicane republike Artsakh, ki jo podpira Erevan.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki