“Ukrajina je pripravljena na vojaški spopad z Rusijo”

by Urednik

SITUACIJA V UKRAJINI ŠE NAPREJ NAPETA

Ukrajinska vojska je organizirala prvo linijo obrambe in sicer z aktivnimi člani rezerve, ki so pripravljeni na morebitno napotitev v katero koli regijo v državi, je sporočil predstavnik ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost in obrambo Andriy Lysenko v ponedeljek 17. novembra 2014.

Izjava prihaja po tem, ko se v (zahodnih) medijih že vse od začetka meseca govori o tem, da Ruska vojska krepi svoje položaje ob meji z Ukrajino in dobavljajo orožje pro-ruskim separatistom. V tem času so tudi predstavniki samooklicane republike Doneck sporočili, da so pripravljeni na morebiten nov napad Ukrajinske vojske. Nekateri viri iz ukrajinskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da ta izvaja priprave za veliko ofenzivo, ki naj bi jo izvedli pozimi.

Lysenko je na tiskovni konferenci na vprašanje novinarja o pripravljenosti Ukrajinske vojske na morebiten vdor Ruske vojske odgovoril slednje: “Ne glede na to, ali je začetek vojne načrtovan ali ne, mora biti Ukrajinska vojska pripravljena na razvoj vseh situacijah, tudi na vdor agresorja.”

Dan pred tem je Lysenko dejal, da je Ukrajinska vojska zaznala znake pro-ruskih osamosvojitvenih sil in ruskih vojakov, ki se pripravljajo na ofenzivo.

“Organizirali smo prvo obrambno linijo, naše enote so prejele dodatno vojaško opremo iz rezerv,…  Prav tako smo vojski dodelili dodatne ljudi, ki so trenutno kot aktivna rezerva pripravljeni posredovati v katerikoli smeri, kjer se lahko pojavi agresija,” je še dodal Lysenko v ponedeljek.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ima v Ukrajini 272 opazovalcev. Pred dnevi so nekateri obtoževali OVSE, da je 80 % opazovalcev ruskih obveščevalnih agentov, kar pa so kategorični zavrnili. Med opazovalci v vzhodni Ukrajini je 19 Rusov, po besedah ruskih predstavnikov.

Velika Britanija bo v vzhodno Ukrajino do konca novembra poslala dodatnih 10 oklepnih vozil s pripadajočo opremo za okrepitev mednarodne misije OVSE v času novega stopnjevanja napetosti med pro-ruskimi separatistii in ukrajinskimi vojaki, je sporočil britanski zunanji minister Philip Hammond.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, MilNews, Ukrinform

Povezani članki