Ukrajina: Sestreljeni dve ruski transportni letali Il-76

by Urednik

AMERIŠKI IN UKRAJINSKI PODATKI O RUSKIH VOJAŠKIH IZGUBAH

Po podatkih ameriških obrambnih uradnikov sta bili v Ukrajini sestreljeni dve ruski težki transportni letali Iljušin Il-76MD, kar naj bi močno ustavilo napredovanje ruskih sil v Ukrajini.

 Po navedbah ameriških obrambnih uradnikov so ukrajinske letalske sile sestrelile dve težki transportni letali Il-76MD Ruskih letalskih sil. Drugo rusko vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 je bilo sestreljeno blizu Bile Cerkve, 50 milj (85 kilometrov) južno od Kijeva, poročata dva ameriška uradnika, ki sta neposredno spremljala razmere na terenu v Ukrajini. V petek je ukrajinska vojska sporočila, da je sestrelila rusko vojaško transportno letalo s padalci na krovu. Po izjavi vojaškega generalštaba je bilo prvo težko transportno letalo Il-76 sestreljeno blizu Vasilkiva, mesta 25 milj južno od Kijeva. Ruska vojska nobenega incidenta doslej ni komentirala, poročil pa ni bilo mogoče takoj preveriti.

Po ukrajinskih poročilih pa so Ukrajinci nad Črnim morjem z raketo zemlja-zrak sestrelili rusko lovsko letalo Su-30SM. Ukrajinski spletni časnik ZN.UA 26.2.2022 poroča, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 3 lovce Su-30, 2 jurišni letali Su-25, 11 ruskih helikopterjev in dve transportni letali Il-76, številne oklepnike in dva konvoja z gorivom.

Ukrajinski generalštab pa poroča, da je Rusija v treh dneh spopadov izgubila že več kot 3.000 vojakov, okoli 100 tankov, okoli 550 oklepnikov, 15 topov, 1 sistem buk, 16 letal in 18 helikopterjev, poroča novinar ZN.UA.

Na drugi strani Rusija oz. Ruska vojska po predsednikovih navodili v javnost ne daje informacij o izgubah.

Pripravila: B. Knific, A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki