Ukrajina želi 1000 sistemov FGM-148 javelin (v zameno za uničeno jedrsko orožje)

by Urednik

UKRAJINA BI RADA KUPILA AMERIŠKE PROTIOKLEPNE RAKETNE SISTEME FGM-148 JAVELIN

Novoimenovani ukrajinski veleposlanik v ZDA Valeriy Chaly je dejal, da bi morala Ukrajina imeti pravico kupiti vsaj 1.000 ameriških protioklepnih prenosnih raketnih sistemov FGM-148 javelin v zameno za jedrske konice, ki se jim je Ukrajina odpovedala v letu 1996, piše ukrajinski tednik Zerkalo Nedeli.

Ukrajina si želi svojo vojsko oborožiti z ameriškimi prenosnimi raketnimi sistemi FGM-148 javelin tretje generacije, ki so zasnovani tako za uničevanje oklepna vozila , kot tudi nizkoletečih ciljev. Ukrajinska vojska, ki se je več mesecev spopadala (in se še) s proruskimi separatisti na jugovzhodu države, nima zadostne oborožitve za take spopade, predvsem na urbanem bojišču.

“Razumeti je treba, da moramo biti pripravljeni na vsako situacijo. In tako je treba razumeti, da bi Ukrajina, ki je dala 1.240 jedrskih konic, morala imeti pravico, da dobi, če je potrebno, vsaj tisoč javelinov” je dejal Chaly za petkovo (10. julij 2015) izdajo časopisa Zerkalo Nedeli.

Ukrajina je po razpadu Sovjetske zveze podpisala Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Ukrajina je namreč leta 1991podedovala približno 5.000 kosov jedrskega orožja in tako imela tretji največji jedrski arzenal na svetu. Do leta 1996 je Ukrajina prostovoljno vse jedrsko orožje, ki so ga uničili v Rusiji.

Še v aprilu 2015 je ameriški veleposlanik v Rusiji John Tefft dejal, da ZDA ne bodo dobavile sistemov javelin Ukrajini. V Združenih državah Amerike pa so nekateri politiki v začetku julija 2015 že predlagali, da bi bilo Ukrajinski vojski “smiselno” prodati protitankovske rakete. ZDA namreč uradno niso želele oskrbeti Ukrajine z ubojnim orožjem, kljub takšnim zahtevam iz Kijeva. ZDA in Evropska unija se namreč bojita, da bi prodaja orožja Ukrajini prinesla še več spopadov. Predvsem Evropska unija nasprotuje, da bi Washington oboroževal Ukrajince z ubojnim orožjem.

Že pred tem je Valeriy Chaly dejal, da ima Ukrajina na različnih ravneh sklenjeno vojaško-tehnično sodelovanje z več kot desetimi evropskih držav. Dodal je, da Ukrajina iz teh držav dobiva orožje, vključno z ubojnim orožjem.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki