Ukrajinci s popravila dobili izvidniško letalo Su-24MR

by Urednik

POSODOBITEV UKRAJINSKIH IZVIDNIŠKIH LETAL

Ukrajinske letalske sile (Povitryani Syly Ukrayiny) so v začetku junija 2018 prevzele še eno (posodobljeno) različico izvidniškega letala Suhoj Su-24MR, ki ga je predal Obrat za popravilo letal Mykolayiv NARP, ki je hčerinsko podjetje državnega UkrOboronProma.

Letalski tehniki so opravili popravilo letala, potem ko so preverili vse sestavne dele, jih popravili oz. zamenjali. Izvidniško letalo Su-24MR je uspešno prestalo preizkus v navzočnosti predstavnikov Ukrajinskih letalskih sil, piloti pa so z njim že poleteli v domačo letalsko bazo Starokostiantyniv na zahodu Ukrajine.

V letalski bazi Starokostiantyniv je nameščenih vseh 9 ukrajinskih letal Su-24MR, vendar ni znano koliko jih je bilo deležnih remonta in koliko je operativnih. Obrat za popravilo letal Mykolayiv NARP in podjetja pod okriljem UkrOboronProma pripravljajo tudi posodobitev sistemov za letala Su-24MR, ki bi tako dobili novo avioniko, komunikacijski sistem ter opremo za nadzor.

Suhoj Su-24MR je nadzvočno izvidniško letalo, ki lahko poleti tudi do 400 kilometrov za sovražnikovo črto. Opremljen je z radarskim sistemom, ki omogoča odkrivanje kopenskih ciljev, vključno s sovražnimi utrdbami in premično vojaško opremo, z visokoresolucijskimi kamerami, sistemi za zaznavanje radijskih valov in IR senzorji za odkrivanje kamufliranih sistemov.

Pripravil: A. Knific, foto: UkrOboronProm

Povezani članki