Ukrajinec poskušal poslati paket z rezervnim delom za lovca MiG-29 v Mjanmar

by Urednik

POŠILJKA REZERVNEGA DELA LOVCA MIG-29 V ČASU VOJAŠKEGA PREOBRATA V MJANMARU

Ukrajinec je vojaškim uporabnikom v Mjanmaru poskušal poslati paket z (rezervnim) delom za večnamensko bojno letalo MiG-29, navaja spletni časopis “Country.ua” in se pri tem sklicuje na tiskovno službo kijevske carine.

Po navedbah oddelka ukrajinske carine je moški ob zaključku izjave nakazal, da so v zaprti škatli rezervni deli. Dejansko se je izkazalo, da gre za samodejni krmilni del ARM-150M, ki je namenjen bojnemu letalu četrte generacije. Ukrajinec se tudi ni mogel izkazati s potrebnim izvoznim dokumentom.

Ob tem je treba povedati, da tudi ni hotel pojasniti, na kakšen način je kupil drago opremo in zakaj se je odločil, da jo pošlje iz države. Cariniki so seveda zajeli napravo, pošiljatelj se zdaj sooča s 100 odstotnim plačilom – povračilom stroškov dela.

V Mjanmaru so bile novembra lani volitve, na katerih je zmagala Nacionalna liga za demokracijo, vendar se vojska, ki podpira Stranko solidarnosti in razvoja unije, s tem ni strinjala, zatem so 1. februarja 2020 so aretirali predsednika Win Myina in razglasili enoletno izredne razmere v državi.

Letalske sile Mjanmara imaja v svoji floti sicer 30 lovcev MiG-29, od tega 10 trenažnih različic, 21 kitajskih jurišnih letal Q-5, 21 kitajskih lovcev J-7 in 7 kitajsko-pakistanskih JF-17, ob tem pa so pri Rusih naročili še 6 lovcev Su-30.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki