UKRAJINSKA VOJNA: Krim pretresla serija eksplozij

by Urednik

PRVI UKRAJINSKI NAPAD NA CILJE NA OKUPIRANEM KRIMU?

Na okupiranem Krimu, na območju Novofedorovke, kjer je vojaško letališče, ki ga uporabljajo ruske letalske sile, je odjeknilo najmanj deset eksplozij. Organi republike to dejstvo potrjujejo.

Na območju Novofedorovke sta vojaška enota in vojaško letališče. Za zdaj je znano, da je najprej počilo ob 15.20 uri, ko je bila tudi najmočnejša eksplozija. Sledila je še ena serija, skupaj okoli deset eksplozij. Nad Novofedorovko so oblaki gostega črnega dima, ki so vidni več kilometrov.

Poročajo o evakuaciji, ljudje so se z avtomobili in odpeljali ven, reševalna vozila in službe za nujno pomoč pa so se odpravila v smeri Novofedorovke. Poročil o žrtvah še ni. Na kraj je odšel vodja Krima Sergej Aksjonov. Ministrstvo za zdravje Krima pa  je sporočilo, da je bilo na območje incidenta poslano reševalno letalo (helikopter).

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je medtem navedlo, da je na letališču v krimskem Sakiju eksplodiralo strelivo, nihče ni bil poškodovan, vzroke pa še ugotavljajo.

O več eksplozijah poročajo tudi z območja letališča Saki v bližini naselja Novofedorovka, kjer je eksplodiralo skladišče z letalskim strelivom. V eksploziji ni bil nihče poškodovan, letalska oprema na letališču pa ni bila poškodovan.

Na tem letališču je trenutno baziran 43. lovsko-bombniški polk ruskih letalskih sil, ki ga sestavljajo predvsem bojna letala Su-30SM, Su-33 in Su-24M. V bazi je tudi izobraževalni kompleks Nytka, kjer se piloti urijo v vzletanju in pristajanju na letalonosilkah, in skladišče streliva. Do leta 2014 je bila to vojaška baza ukrajinske mornarice.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter merkito0171

Povezani članki