Ukrajinska vojska dobila nova oklepna vozila in vojaško opremo

by Urednik

UKRAJINSKE OBLASTI ŽELI DENAR PORABITI ZA UKRAJINSKE OBOROŽITVENE SISTEME

Predzadnji dan leta 2014 je ukrajinski predsednik Petro Poroshenko predstavil več 100 kosov nove vojaške opreme in oborožitvenih sistemov, ki jih proizvajajo oz. modernizirajo ukrajinska obrambno-industrijska podjetja.  

V mednarodnem mirovnem in varnostnem centru Vojaška akademija Petro Sahaidachny je ukrajinski predsednik predstavil certifikate za proizvedeno in modernizirano vojaško opremo, oborožitev in orožje malega kalibra, ki jih je nedavno prejela Ukrajinska vojska. Na seznamu “novih ukrajinskih” oborožitvenih sistemov so se znašli tanki T-64BV, samovozne havbice 2S7 peony kalibra 203mm, poveljniška vozila, tovornjake, oklepna vozila AutoKrAZ spartan, helikopterji Mil Mi-8 in Mil Mi-2, inženirska in sanitetna oklepna vozila, jurišne puške proizvajalca Fort (verjetno fort-221 ali fort-224, op. a.).

“Zdaj imamo sisteme, s katerimi lahko branimo našo zemljo. Ukrajinci imajo moralo in zdaj so prejeli tudi sredstva za zaščito,” je povedal predsednik Poroshenko. Ob tem je ponovno poudaril, da bo obrambni proračun za leto 2015 znašal kar 90 milijard UAH (5% BDP), že nedavno pa smo pisali, da bi Ukrajina lahko v tem letu za vojaške namene porabila tudi kar do 30% proračuna – veliko bodo v te namene namreč poleg obrambnega namenila tudi druga ministrstva.

Tako so iz ukrajinskega Ministrstva za notranje zadeve že prišle novice, da so se odločili za naročilo lahkih oklepnih vozil AutoKrAZ spartan 4×4 APC. Prav tako so naročili tudi kolesna oklepna vozila KrAZ shrek 4×4, katerih proizvodnja pa naj bi se začela v prvih mesecih leta 2016. Z novimi oklepniki proizvajalca AutoKrAZ želijo ukrajinske varnostne sile nadomestiti stara oklepna vozila.

Lahko oklepno transportno vozilo spartan 4×4 se proizvaja v Ukrajini po licenci družbe Streit Group iz ZAE, ki je razvila oklepna vozila cougar, spartan in shrek one skupaj z ukrajinskim proizvajalcem AutoKrAZ.

Lahko štirikolesno oklepno bojno vozilo spartan tehta približno 8 ton in ima motor s 400 konjskimi močmi, samodejnim menjalnikom in lahko prevaža do 1100 kg tovora. Vozilo je zasnovano na podvozju vozila Ford F550. Oklep ponuja balistično zaščito ravni B6, kar pomeni zaščito posadke pred izstrelki kalibra 5,56 x 45 (jurišne puške) in 7,62 x 51 (ostrostrelske puške), ki je nadgradljiva do ravni B7 in protiminske zaščite ravni 2 (v skladu s STANAG 4569).

Pripravil: A. Knific, foto: Ukraine Investigation

SORODNE NOVICE:

Ukrajina bo v letu 2015 za vojaške zadeve porabila do tretjino proračuna

Ukrajinski obrambni proračun bo znašal kar 5 % BDP-ja, približno 5,5 milijarde dolarjev, vanj pa niso všteta sredstva za rezerviste, Narodno gardo, obveščevalne službe,…

Ukrajinski vojska bo dobila lahka oklepna vozila cougar in spartan

Ukrajinska vojska bo prejela prva lahka oklepna kolesna vozila cougar in spartan, ki je razvilo ukrajinsko podjetje AutoKrAZ v sodelovanju s podjetjem Streit Group iz Združenih arabskih emiratov.

Povezani članki