Ukrajina bo v letu 2015 za vojaške zadeve porabila do tretjino proračuna

by Urednik

UKRAJINA BO VPOKLICALA 100.000 REZERVISTOV

Ukrajinske oblasti se pripravljajo na vojno, kar je mogoče sklepati iz predvidenih sredstev za vojaške zadeve v letu 2015. Ukrajinski obrambni proračun bo znašal kar 5 % BDP-ja, približno 5,5 milijarde dolarjev, vanj pa niso všteta sredstva za rezerviste, Narodno gardo, obveščevalne službe,… Po ocenah ukrajinske ministrice za finance Natalije Yaresko, bi vojaška poraba skupaj s sredstvi zanje lahko dosegla tudi do tretjino proračuna države.

Ukrajinska vladajoča koalicija je namreč pripravila proračun za leto 2015, po katerem bo velik del denarja namenjen financiranju vojske in njeni mobilizaciji, kot tudi tehnični ter logistični podpori Ukrajinske vojske in narodne garde. Tako naj bi vojaški oddelek leta 2015 dobil kar približno 44 milijard USD.  Ukrajinske oblasti namreč želijo vpoklicati kar 100.000 rezervistov, je prejšnji teden naznanil minister za obrambo Stepan Poltorak, poleg že več kot 50.000 zaposlenih in 133.000 nabornikov.

Precejšnja finančna sredstva bodo namenjena Narodni gardi (v višini približno 8,4 milijarde USD), kar bi pomenilo skoraj polovico celotnih izdatkov ukrajinskega Ministrstva za notranje zadeve, predvidenih za leto 2015. V Narodno gardo je vključenih kar 50.000 prostovoljcev. Tudi skoraj milijon dolarjev za financiranje obveščevalne službe Ministrstva za obrambo Ukrajine bo padlo na pleča ukrajinske zunanje obveščevalne službe.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Ukrajinska vojaška moč v letu 2012

Povezani članki