Ukrajinski vojak trdi, da so Ukrajinci sestrelili malezijsko letalo MH17

by Urednik

Je ukrajinski pilot zamenjal malezijsko letalo Boeing 777 z ruskim vojaškim letalom?

Ruski časopis Komsomolskaya Pravda je pred dnevi objavila senzacionalne trditve enega izmed zaposlenih v ukrajinski vojaški letalski bazi blizu Dnipropetrovska na jugovzhodu Ukrajine. Neimenovani ukrajinski vojaški uslužbenec je za moskovski časopis dejal, da je jurišno letalo Suhoj Su-25 iz vrst Ukrajinskih letalskih sil 17. julija 2014 sestrelilo malezijsko potniško letalo Boeing 777 na poletu MH17, ko je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Ukrajinski “vojak” je dejal, da so iz letalske baze kako uro pred sestrelitvijo hkrati vzletela tri vojaška letala, en izmed njih je bil tudi jurišnik Su-25 oborožen z raketami R-60 zrak-zrak. Po strmoglavljenju Boeinga 777 naj bi se, po besedah pričevalca, v zračno bazo vrnilo le to letalo, vendar brez raket.

Pilotov obraz, šlo naj bi za Vladislava Vološina, je bil ob vrnitvi videti prestrašen ob tem pa je dejal: “Letalo je bilo na napačnem mestu ob napačnem času,” je dejal vir v skladu s Komsomolskaya Pravda.

Po mnenju nekdanjega ukrajinskega vojaka, obstaja možnost ni, da je pilot letala Su-25 lahko zamenjal potniško letalo Malesian Airlines za vojaško letalo. Poudaril je, da lahko na jurišnikih Su-25 frogfoot nameščene rakete lahko zadanejo cilj na oddaljenosti 3-5 kilometrov (1-3 milje) in iz nadmorske višine 7.000 metrov (23.000 čevljev). “Z dvignjenim nosom reaktivca ni problem, da se določi cilj in izstreli raketo. Izstrelek namreč lahko leti več kot 10 kilometrov,” je dejal.

Gostota objektov, ki so zadele letalo B 777 na poletu MH17 je bila zelo visoka, ukrajinski pričevalec pa nato odgovarja: “Obstaja taka raketa. Eksplodira in njeni šrapneli naredijo luknje v letalu.”

Ukrajinske letalske sile so sicer ves čas spopadov s pro-ruskimi separatisti na bojna letala večinoma nameščale bombe oz. izstrelke zrak-zemlja. Običajno so na letala namestili protiletalske izstrelke le na ukaze poveljnikov, vendar izjemno redko, saj jih niso potrebovali – separatisti namreč ne uporabljajo vojaških letal. Le teden pred strmoglavljenjem B 777 pa so nanje začeli nameščati tudi rakete zrak-zrak, ki so jih ponovno vzeli iz skladišč, kjer so čakala na uničenje, je še dodal anonimni pripadnik Ukrajinske vojske. Ruske medije je poiskal kljub grožnjam iz ukrajinske tajne službe. Je proti vojni v vzhodni Ukrajini in za uporabo sile krivi oblasti v Kijevu.

Tiskovni predstavnik ruskega Preiskovalnega odbora je kasneje dejal, da so izjave nekdanjega ukrajinskega vojaškega uslužbenca resnične, kar je pokazal tudi detektor laži.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki