Ukrajinsko potniško letalo strmoglavilo, ker naj bi ga zadela iranska raketa Tor-M1

by Urednik

“UGIBANJA” O VZROKIH ZA STRMOGLAVLJENJE UKRAJINSKEGA POTNIŠKEGA LETALA V IRANU

Ukrajinsko potniško letalo Boeing 737-800 je verjetno strmoglavilo potem, ko ga je zadela iranska raketa tor-M1 nad Parandom in zatem strmoglavil v mestu Khalaj Abad v Iranu, poroča spletni portal DefenceBlog.

Boeing 737 ukrajinskega prevoznika Ukrainian International Airlines  na liniji  PS752 iz Teherana do Kijeva s 176 ljudmi na krovu je v Iranu strmoglavila le nekaj minut po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini, uradni viri so potrdili, da ni bilo preživelih.

Ukrajinski Boeing 737-800 je padel le nekaj minut po vzletu s teheranskega letališča ob 06:12 po lokalnem času (02:42 GMT). Med 168 potniki so bili tudi trije Britanci in 63 Kanadčanov poleg devetih članov posadke. Izvedenci iz vrst  OSINT (Open-Source Intelligence) so katalogizirali in preslikali nekaj odpadkov ukrajinskega potniškega letala in zatrjujejo, da nekateri najdeni ostanki  ukrajinskega Boeinga 737-800 kažejo znake raketnega udara.

Prav tako so iranski družbeni mediji objavili posnetke sumljivih razbitin, ki so jih našli skoraj na kraju nesreče potniškega letala. Zdi se, da so sumljive razbitine na območju trčenja letala v Ukrajini odsek nosnega stožca in krmilnega krilca rakete zemlja-zrak 9M331. Raketa je sklop ruskega mobilnega sistema zračne obrambe tor-M1 s polaktivnim radarskim vodenjem. Ta sistem trenutno uporabljajo tudi  iranski vojski, nameščeni v vojaški bazi v bližini mesta strmoglavljenja.

Poleg tega se pojavljajo številni amaterski videoposnetki, ki zajemajo zadnje trenutke ukrajinskega potniškega letala, ki tudi pričajo v prid možnosti napada s protiletalsko vodeno raketo. Amaterski video, ki so ga objavile iranske tiskovne agencije domnevno padajočega letala, je prikazal padajočo bliskavico na temnem nebu. Priloženi so bili komentarji, da je letalo “zagorelo”, nato pa je bil prikazan še močnejši blesk, ko je letalo treščilo ob tla.

Iranski mediji so za nesrečo krivili tehnične težave in citirali uradnega predstavnika letalskih oblasti, ki je dejal, da v času nesreče ni bila razglašena izredna situacija.

Iranska letalska uprava je sporočila, da registratorjev letov ukrajinskega letalskega prevoznika Boeing 737-800 ne bodo izročili proizvajalcem letala ali ameriškim letalskim oblastem.

Izjava je bila podana v sredo, ko so se voditelji Ukrajine in Kanade, od katerih je umrlo več deset državljanov, dali izjavo,  da bodo preiskali vzrok nesreče, kljub vsem tem nasprotujočim trditvam in vrtoglavim špekulacijami.

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal: “Naša vlada bo še naprej tesno sodelovala s svojimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovila temeljito preiskavo vzrokov nesreče in tako odgovorila na vprašanja Kanadčanov, ki so n nesreči izgubili svojce, sodelavce, prijatelje….”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki