Utrinki z letalskega salona Singapore Airshow 2014

by Urednik

VELIKA POTREBA PO SREDNJE VELIKIH POTNIŠKIH LETALIH V AZIJI IN NA PACIFIKU

V Singapurju ta teden (11.2.-16.2.2014) letalska razstava Singapore Airshow 2014, ki predstavlja največji salon na Azijsko-pacifiškem trgu. Zato ne čudijo Embraerjevi načrti, da proda več kot 1000 potniških  letal v razredu 70 – 130 potnikov v azijsko-pacifiški regiji v naslednjih 20 letih.

Napoved Embraerjevih tržnikov komercialnih letal je sicer zelo smela, vendar uresničljiva: azijsko-tihomorske letalske družbe, vključno s kitajskimi,  naj bi v prihodnjih dvajset letih kupile približno 1500 potniških letal s 70 do 130 sedeži v prihodnjih dvajsetih letih, kar naj bi naneslo skupaj 70 milijard dolarjev. To predstavlja petino svetovnih nakupov potniških letal – za regionalni promet – letal v tem segmentu.  Kot napovedujejo, naj bi bilo 65 % teh letal nabavljeni zaradi rasti letalskega prometa, 35 % pa za nadomestilo – zamenjavo starih letal.

Azijsko-pacifiški letalski trg postaja vse bolj liberalen in konkurenčen, zato prisiljuje prevoznike v učinkovita vlaganja in izboljševanje servisa. Prav segment letal s 70 do 130 sedeži bo ključen pri razvoju regionalnega letalskega prometa v tej regiji, za katero je značilna velika gospodarska rast, kar spodbuja naraščanje letalskega prometa. Pozitivna gospodarska gibanja naj bi tako močno spodbudila prevoze z letali, da bodo ti naraščali do leta 2032 za 6 odstotkov na leto. Vodilni državi bosta Kitajska in Indija. Prav tej regiji bo tudi pripadlo prvo mesto po številu prepeljanih potnikov in tovora, ki bo v prihodnjem dvajsetletnem obdobju narasel na kar 34 % celotnega svetovnega letalskega prometa.

letališče Singapur

Ker se  bo tudi v tej regiji zagotovo uveljavil preizkušeni model nizkocenovnih prevoznikov, prevozniki že iščejo nove možnosti, da sledijo trendom naraščanja letalskega prometa in dopolnjujejo svoje flote letal z manjšimi letali (na krajših razdaljah)  in t.i. letalskimi povezavami od točke do točke (na srednjih razdaljah), hkrati pa iščejo nova prometna vozlišča. Pri brazilskem proizvajalcu letal Embraer (njegovi komercialni diviziji) veliko stavijo prav na dosedanje izkušnje in uspehe v konstrukciji in izdelavi manjših potniških reaktivcev – ozkotrupnih potniških letalih. Kot naročena za ta segment komercialnega letalstva naj bi bila njihova letala družine E druge generacije (E-jet II), ki so trenutno zelo konkurenčna zaradi relativno nizke cene (vsaj konkurenčne,  če že ne nižje) prevoženega kilometra na potniški sedež in vozovnic nasploh.  Poleg tega je kar 40 % letalskega potniškega prometa v tej regiji na razdaljah, večjih od 450 km, zdaj pa ga opravljajo s turbopropelerskimi letali9, so pa prav letala iz družine E-jets že gospodarna na teh in večjih razdaljah.

Doslej so za letala družine E-jets zbrali 1400 naročil, dobavili pa nad 1000 letal, ki jih uporablja 65 prevoznikov iz 45 držav. V segmentu 70 do 130 sedežnih potniških letal je po letu 2004  tržni delež brazilskega proizvajalca Embraer (Embraer Commercial Aviation) več kot polovičen (51 %) pri naročenih in 62 % pri dobavljenih letalih. V azijsko-pacifiški regiji je njihov delež še večji, kar 80 %! Embraer je namreč v zadnjem desetletju v tej regiji prodal kar 150 letal družine E-Jets, kijih uporablja 10 operaterjev v šestih državah.

Embraer

Embraer Commercial Aviation nenehno izboljšuje učinkovitost svojih potniških letal, da bi ustregel operaterjem, ki zahtevajo nižje operativne stroške. Prav zdaj so Brazilci v fazi izboljševanja učinkovitosti letala E175, ki ga bodo opremili z navpični zaključki kril – krilniki ter drugimi sistemskimi optimizacijami, vključno z aerodinamičnimi izboljšavami, da bi zmanjšali porabo goriva pri tem letalu za 5 %, hkrati pa dosegli še nižje vzdrževalne stroške.
Drugo generacijo letal družine E (E175-E2, E190-E2 in E195-E2) opremljajo z zmogljivimi in zelo gospodarnimi motorji Pratt & Whitney, novo aerodinamično zasnovanimi krili, popolnoma elektronsko nadzorovanim upravljanjem letala (fly-by-wire) ter drugimi sistemskimi izpopolnitvami za doseganje večje učinkovitosti in zmanjševanje tako porabe goriva kot emisij plinov ter zmanjšanje hrupa. Naslednji model druge generacije E – E190-E2, naj bi bil operativen v letu 2018, E-195-» v letu 2019 in E-174-E2 v letu 2020.

Pripravil: B. Knific, foto: Jane”s, Embraer

Singapore AirShow 2014

Povezani članki