V Afganistanu strmoglavil helikopter Mi-35

by Urednik

NESREČA HELIKOPTERJA, KI JE PREVAŽAL STRELIVO

V Afganistanu je zaradi tehničnih težav strmoglavil vojaški helikopter Mi-35 v okrožju Porchaman v provinci Farah. V nesreči sta umrla dva vojaška pilota, je sporočilo afganistansko obrambno ministrstvo.

Helikopter Mi-35, ki je strmoglavil v  sredo, 8.1.2020, je prevažal strelivo vojakom iz mesta Farah v okrožje Parchaman.

To je že druga nesreča helikopterja Afganistanske vojske v zadnjih mesecih, potem ko je sredi oktobra 2019 v provinci Balkh strmoglavil afganistanski helikopter Mi-17, v nesreči pa je umrlo 7 vojakov.

Afganistanska vojska ima v svoji floti okoli 80 večnamenskih helikopterjev Mi-8/17 (nekaj deset so jih financirale ZDA) in okoli 11 bojnih helikopterjev Mi-35 (novejša različica Mi-24). Indijska vlada je lani Afganistanskim letalskim silam dostavila štiri helikopterje M-35. Afganistan ima precejšnje težave z vzdrževanjem ruskih helikopterjev, že nekaj let namreč “prosi” Indijo za nadomestne dele in popravilo 11 prizemljenih jurišnih helikopterjev Mi-35 ter sedmih srednjih dvomotornih turbopropelerskih transportnih letal An-32.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki