V Afganistanu strmoglavilo ameriško letalo C-130 hercules

by Urednik

TALIBANI PREVZEMAJO ODGOVORNOST ZA SESTRELITEV AMERIŠKEGA TRANSPORTERJA

V zgodnjih jutranjih urah je v petek 2. oktobra 2015 na letališču Jalalabad v Afganistanu strmoglavilo ameriško vojaško transportno letalo C-130 hercules, v nesreči pa naj bi umrlo 13 ali 14 ljudi, od tega 6 ameriških vojakov, 5 najetih vojakov in 2 afganistanska civilista, so sporočili iz Pentagona.

Na letalu C-130 hercules, ki je strmoglavilo kmalu po polnoči po lokalnem času v Afganistanu, je bilo zaenkrat še neznano število članov posadke in potnikov, usoda vseh pa še ni znana (potrjena), saj podatke Ameriška vojska še preverja. Zaradi strmoglavljenja pa je prišlo tudi do smrti dveh afganistanskih civilistov, ki sta bila na tleh (verjetno letališka delavca).

Ameriški preiskovalci še ugotavljajo vzroke za strmoglavljenje štirimotornega turbopropelerskega C-130 hercules, ki ga Ameriška vojska uporablja za prevoz blaga in osebja. Po prvih informacijah naj ne bi šlo za sestrelitev, saj niso zabeležili sovražnih dejavnosti na območju v tem času.

Vendar pa tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mujahid sporočil, da njihova skupina prevzema odgovornost za sestrelitev in strmoglavljenje letala.

Pripravil: A. Knific, foto: dvidhub

Povezani članki