V ameriškega lovca F-35 so vgrajene kitajske komponente

by Urednik

PENTAGON V SILI OPUSTIL PREPOVED VGRADNJE KITAJSKIH KOMPONENT V F-35

Pentagon je v letih 2012 in 2013 delno opustil prepoved vgradnje kitajskih komponent za ameriške oborožitvene sisteme v prizadevanju, da bi obdržali proizvodnjo F- 35, poroča Reuters.

Pentagon dokumenti kažejo, da so oprostili dvema glavnima dobaviteljema kompenent za lovca 5. generacije F – 35, podjetjema Northrop Grumman in Honeywell International, uporabo kitajskih magnetov v radarskem sistemu letala, kompenent pri podvozju in drugi strojni opremi.

Obe podjetji, ki spadata med glavne vojaške in dobavljata dele lovca F-35 za proizvajalca Lockheed Martin, sta “zlomili” ameriško zakonodajo brez kakršnihkoli sankcij, saj je bil program JFS (Joint Strike Fighter) že tako v zamudi. Stroški programa novega lovca 5. generacije naj bi že presegli 392 milijard ameriških dolarjev in še rastejo. Ocenjuje se, da zdaj znašajo 70 odstotkov več kot v prvih projekcijah stroškov.

“To je bila velika stvar in nenavadna situacija, saj velja prepoved uporabe kitajskih komponent, tudi če je to nenamerna,” je za Reuters povedal Frank Kenlon, nekdanji višji uradnik za naročila v Pentagonu. “Nisem videl, da bi se to zgodilo že kdaj prej.”

Vladni uradniki naj bi preiskovali kar tri takšne primere vgradnje nezakonitih tujih delov v letalo F-35. Ameriške kongresnike naj bi že marca 2013, ko jih je Pentagon prvič obvestil o zadevi,  tudi zanimalo, ali imajo ameriška podjetja dostop do specialnih kovin na trgu, in če ga nimajo, kakšne bi bile v tem primeru posledice za ameriške oborožitvene sisteme.

Lovec Lockheed Martin F-35

Zamenjava kitajskih magnetov in ostalih delov bi pomenila ogromne zamude in tudi stroške. ZDA se namreč bojijo, da bi zamude pri proizvodnji lahko pomenile nesposobnost odziva na morebitne grožnje Rusije in Kitajske.

Dokumenti Pentagona naj bi tudi razkrili, da bi zamenjava kitajskih magnetov stala vsaj 10,8 milijona USD in približno 25.000 delovnih ur, da bi jih v celoti nadomestili z ameriškimi deli.

Ameriške oblasti so že sporočile, da ni bilo nobene nevarnosti prenosa tehnologije ali drugih varnostnih kršitev in da so našli dolgoročne rešitve, da se v prihodnje temu izognejo.

Prepoved vgradnje nekaterih specialnih kovin pridobljenih v tujini v ameriške oborožitvene sisteme izhaja iz 1973.

Podjetje Northrop Grumman je prvo odkrilo japonske dele z magneti kitajskega porekla v radarskem sistemu F- 35 v avgustu 2012. Na to so opozorili Lockheed Martin, ki je obvestil Pentagon. Preiskave so pokazale uporabo več sestavnih delov iz kitajskih kovin, tako od podjetja Northrop Grumman kot Honeywell International. Preiskava je pokazali, da naj bi podjetja “zavestno in namerno” uporabili nezakonite magnete. Vendar pa je Kendall za Reuters dejal, da niti podjetje Lockheed niti Northrop ni vedelo da so nezakonitih deli bili v uporabi, najverjetneje pa tudi Honeywell ne.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lovci F-35 JSF

Povezani članki