V Italiji splavili četrto patruljno ladjo PPA, prvo v “polni” konfiguraciji

by Urednik

ZAMUDA PRI PREDAJI PRVE LADJE RAZREDA THAON DI REVEL

Italijanska ladjedelnica Fincantieri je 12. februarja 2022 na Riva Trigoso splavila četrto večnamensko patruljno ladjo (PPA) Italijanske vojne mornarice razreda Thaon di Revel, ki so jo poimenovali po znanem italijanskem vodji – »Giovanni delli Bande Nere«.

Četrta italijanska večnamenska patruljna ladja (PPA – Pattugliatore Polivalente d’Altura) razreda Thaon di Revel, ki nosi oznako P434, je predvidena za predajo Italijanski mornarici v letu 2024. Ladja »Giovanni delli Bande Nere« bo prva iz tega razreda v “polni” konfiguraciji. Je tudi prva, za katero je pogonske agregate dobavila Isotta Fraschini Motori, hčerinska družba Fincantieri, specializirana za proizvodnjo dizelskih motorjev.

Italija gradi skupaj sedem ladij tega razreda v treh različnih konfiguracijah. “Lahka” konfiguracija je opremljena za naloge patruljiranja in je opremljena z  osnovnimi zmogljivostmi za samoobrambo, “lahka+” ima dodane protiletalske zmogljivosti, medtem ko je različica v “polni” konfiguraciji  sposobna obvladovati tridimenzionalne grožnje (zračne, površinske in podvodne).

Na 133-metrov dolgi ladji bo 145 mornarjev. Največja hitrost plovila bo 31 vozlov. Opremljena bo z gumenjaki, na njej pa bosta lahko do 2 helikopterja NH90.

Po navedbah Italijanske vojne mornarice so prve tri ladje sredi pomorskih testiranj, medtem ko naj bi vodilno ladjo v razredu, ITS Paolo Thaon di Revel, po večmesečni zamudi mornarica dobila že novembra 2021. Italijanska mornarica zaenkrat še ni objavila vesti o predaji ladje v uporabo.

Pripravil: A. Knific, foto: Naviearmatori

Povezani članki