V Maliju strmoglavil francoski lovec mirage 2000D

by Urednik

TEHNIČNA OKVARA BOTROVALA IZGUBI FRANCOSKEGA LETALA V AFRIKI

Francosko bojno letalo mirage 2000D je strmoglavilo 20. julija 2021 v regiji Hombori v Maliju med misijo v podporo malijskim oblastem v boju proti več podružnicam Al Kaide in Islamske države v Maliju, so sporočili iz Francoske vojske.

Po izjavah francoskega obrambnega ministrstva je imel lovec mirage 2000, ki je podpiral puščavsko taktično skupino (GTD) v regiji Hombori, tehnične težave. Preiskava vzrokov za nesrečo se je že začela.

Francoski lovec Dassault mirage 2000D je po prvih navedbah strmoglavil zaradi tehnične okvare, pilota pa sta letalo ob težavah preusmerila na nenaseljeno območje in se pred strmoglavljenjem katapultirala iz letala. Po nesreči so francoske sile nemudoma napotile dva helikopterja cayman in dva jurišna helikopterja tiger, da bi zavarovali mesto nesreče in oskrbeli posadko. Skupina za iskanje in reševanje ju je kmalu našla in prepeljala v francosko vojaško oporišče Gau.

Strmoglavljeni francoski lovec mirage 2000D je bil eden od 55 letal tega tipa, za katere Francoske letalske sile načrtujejo, da bodo še naprej letela skupaj z novejšimi lovci rafale (okoli 100). Francija je trenutno v postopku nadgradnje lovcev mirage 2000D, s katero želijo podaljšati njihovo uporabo tudi po letu 2030.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer pred tedni napovedal (delni) umik francoskih sil iz Malija. Razlog je zamenjava oblasti v Maliju, po majskem puču jo je prevzel 38-letni polkovnik Assimi Goite, ki je naklonjen islamizmu in je že pričel s pogajanji s podružnicami Al Kaide v Maliju.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki