V muzeju agencije CIA tudi bin Ladnova puška AK-47

by Urednik

PRVE FOTOGRAFIJE IZ TAJNEGA MUZEJA AMERIŠKE OBVEŠČEVALNE AGENCIJE

Na sedežu ameriške Centralne obveščevalne agencije (Central Intelligence Agency – CIA) v Langleyju v Virginiji je za javnost zaprt muzej, kjer ta agencija za varnostno-obveščevalno dejavnost izven ZDA hrani eksponate iz zadnjih 70 let, vključno s kosi iz druge svetovne vojne in spopadov s teroristi.

V muzeju je razstavljena različna oprema, orožje in spominki, ki so tako ali drugače pomembni za  agencijo CIA (uradno je bila ustanovljena 18. septembra 1947). Muzej  je sicer zaprt za javnost, vendar so televizijski hiši NBC News v oktobru 2014 le dovolili ogled in predstavitev javnosti, skupaj s fotografijami in videoposnetki.

V muzeju ameriške Centralne obveščevalne agencije največ zanimanja vzbuja jurišna puška Kalašnikov AK-47, ki so jo zasegli Osami bin Ladnu. Puško so našli ob truplu voditelja teroristične skupine al Kaida, ki so ga ubili ameriški mornariški specialci (Tjulni –SEAL) v operaciji Neptune Spear (Neptunova sulica) 2. maja 2011.

Kalašnikovko AK-47 s kitajskimi oznakami so ameriški specialci prinesli iz skrivališča Osame bin Ladna v Abbottabadu in jo šele pred kratkim dali na ogled v muzej, poroča NBC, ki je prvi javno objavil fotografijo puške.

Muzejska kustosinja Toni Hiley je dejala, da kitajske oznake ostajajo skrivnost, vendar so analitiki agencije CIA ugotovili, da je orožje pripadalo bin Ladnu.

“To je puška, ki jo je specialna enota prinesla iz tretjega nadstropja skrivališča v Abbottabad,” je dejala Hileyeva in dodala: “Zaradi njene najdbe v bližini (bin Ladna) v tretjem nadstropju je naš analitik odločen, da je njegova (od bin Ladna). To je ruski AK s ponarejenimi kitajskih oznakami.”

CIA ni dala natančnih informacij o tem, kako je bilo orožje pridobljeno in ali je bila nabita, ko je bila najdena. Anonimni vir je za NBC povedal, da je kalašnikovka prišla iz “temne strani” agencije, ki sodeluje s SEAL-si pri njihovih tajnih operacijah.

Tudi v filmu “Zero Dark Thirty” prikaže člana specialne ekipe, ki iz police nad posteljo Osame bin Ladna vzame puško. Vendar je kustosinja dejala, da ne ve ničesar drugega kot to, da je nekdanji direktor agencije CIA Leon Panetta zahteval, da se puška ohrani v brezhibnem stanju.  Vendar pa ta puška ni isto orožje kot ga je bin Laden nosil v svojih propagandnih filmih.

V tem mesecu na dan prihajajo najbolj tajne podrobnosti o operaciji Neptune Spear in napadu na Bin Ladna. Pred dnevi je namreč upokojeni pripadnik posebnih enot Ameriške mornarice SEAL-s Robert O’Neill v intervjuju dejal, da je prav on ustrelil Osamo bin Ladna in se tako prvič javno razkril ter znova obudil dogodek v medijih.

V spodnji galeriji si lahko pogledate del zbirke skrivnega muzeja ameriške obveščevalne agencije (CIA).

Pripravil: A. Knific, foto: NBC

Povezani članki