“V primeru konflikta z Rusijo mora Nato nevtralizirati Kaliningrad”

by Urednik

OPOZORILA AMERIŠKE VOJAŠKE ANALITIČARKE

V primeru oboroženega spopada z Rusijo lahko sile Nata napadejo skoraj z lastnega ozemlja, poveljstvo zavezništva ne sme pozabiti na Kaliningradsko regijo – rusko eksklavo, ki se nahaja skoraj v središču Evrope. Da bi odpravili to nevarnost, je treba Kaliningrad nevtralizirati, piše Sarah White, avtorica članka za ameriško publikacijo 19Fortyfive.

Sarah White, višja raziskovalna analitičarka na ameriškem inštitutu Lexington, je Nato pozvala, naj ne pozabi na združevanje ruskih vojakov, nameščenih v regiji Kaliningrad, ki se nahaja skoraj v središču Evrope. Po njenem mnenju lahko Kaliningrad ob začetku sovražnosti proti Rusiji prinese Natu “veliko preglavic”, zato je treba to grožnjo nevtralizirati.

Ameriška analitičarka takopredlaga, da bi nalogo uničenja ruske skupine zaupali Poljski in Litvi – dvema državama Nata, ob katerih se nahaja ruska eksklava. Bo pa to zelo težko izvedljivo, opozarja, saj je Rusija dobro utrdila Kaliningrad in tja postavila močne sile, oboroženo z različnim orožjem.  Za Whitovo so še posebej zaskrbljujoče ruske “balistične rakete” iskander-M z jedrskimi bojnimi glavami, lovska letala z manevrirnimi raketami in ladje Baltske flote. 

Ameriška analitičarka poudarja, da se bosta Poljska in Litva težko spopadli z ruskimi raketami, zato je nujno treba okrepiti zračno obrambo teh držav in na njunih ozemljih namestiti orožje, sposobno za boj proti ruskemu orožju. Tako omenja protiletalske sisteme patriot – edine sisteme, ki so sposobni nevtralizirati iskanderje, in pa ameriške lovce pete generacije F-35 ter  tanke M1 abrams.

 Poljska je vse te oborožitvene sisteme že kupila, a jih še nima v polni bojni usposobljenosti in/ali nameščene na lastnem ozemlju.  Z Litvo pa je po mnenj Whitove precej bolj zapleteno, saj nima sredstev za nakup ustreznega orožja. Zato bi morala ZDA in Nato razmisliti o namestitvi protiletalskih in protiraketnih zračnoobrambnih sistemov patriot in raket kratkega dosega v Litvi, še meni ameriška analitičarka.

Baltik je medtem šibka točka Nata in v primeru ruske invazije ne bo mogel ponuditi dostojnega odpora, še posebej, če bo udarec prišel z dveh strani hkrati. Zato bo moral Nato vnaprej sprejeti ukrepe za nevtralizacijo Kaliningrada, zaključuje analitičarka v članku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki