V Rusiji nesreča lovca MiG-31K

by Urednik

NESREČA RUSKEGA PRESTREZNIKA OB VZLETANJU

V zadnjih dneh januarja 2022 je bil med vzletom iz letalske baze Soltsy v Novgorodski regiji izgubljen MiG-31K Letalskih in vesoljskih sil Ruske federacije s serijsko RF-95217.

Letalo je zaneslo z vzletno-pristajalne steze, kar je povzročilo poškodovanje podvozja, odtrgal pa se je tudi sprednji del trupa. Ko se je letalo ustavilo, sta oba člana posadke brez poškodb varno zapustila poškodovano letalo. Vzrok nesreče še preiskujejo. Glede na podatkovno bazo revije Scramble Magazine je bil MiG-31K v sestavi 929. državnega preizkusnega letalskega centra Čhkalov (929 GLIT) v Aktubinsku.

MiG-31 je edinstven ruski lovec, ki je namenjen prestrezanju zračnih ciljev na velikih razdaljah, nedostopnih za napade s standardnimi lovskimi letali.

Letalska korporacija MiG (Mikojan-Gurevič) je sestavila okoli 500 lovskih prestreznikov MiG-31, večino za (Sovjetske) Ruske letalske sile, 30 pa za Kazahstan. Ruske letalske sile imajo v svoji oborožitvi še vedno okoli 130 prestreznikov MiG-31, ki jih nadgrajujejo v različico MiG-31BM.

V zadnjem desetletju so razvili tudi različico MiG-31K, ki je oborožena s protiladijskimi balističnimi raketami kinžal (kinzhal), ki lahko letijo s hitrostjo 12 Mach in so namenjena tudi napadom na letalonosilke.

Pripravil: B. Knific, foto: Stanislav Valeryevich

Povezani članki