V Siriji ob sončnem zahodu začelo veljati premirje

by Urednik

ZDA IN RUSIJA DOSEGLI DOGOVOR O SIRSKEM PREMIRJU

ZDA in Rusija sta objavili načrt za prenehanje sovražnosti (premirje) v Siriji, ki je začelo veljati v ponedeljek 12. septembra 2016 ob sončnem zahodu (16.00 GTM). Spoštovanje premirja bodo nadzorovali tudi z brezpilotnimi letalniki (UAV).

Novica o premirju v Siriji je minuli vikend sledila srečanju med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryem in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Premirje naj bi veljalo za spopade med Sirsko vojsko, sirskimi uporniki in tudi kurdskimi milicami, sirski režim pa je prek državnih televizij že napovedal podporo premirju. Načrt sirskega premirja so pozdravili tudi Združeni narodi (ZN/UN).

John Kerry je dejal, da “je načrt zastavljen v dobri veri, da bodo zmanjšali nasilje in trpljenje ter pomagal premakniti se k mirovnim pogajanjem in politični tranziciji v Siriji.”

V skladu z načrtom sirskega premirja, Sirske letalske sile zveste sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu ne bodo letele na bojnih misijah povsod tam, kjer je prisotna opozicija. Kerry meni, da so zračni napadi glavni “krivec” za civilne žrtve in migracijske tokove.

Drugi korak načrta sirskega premirja. da bodo ZDA in Rusija sodelovale pri (letalskih) vojaških napadih na militantno skupino Fronta al-Nusra (sedaj Jabhat Fatah Al-Sham), ki velja za vejo al Kaide v Siriji. Prav tako se bodo nadaljevali napadi zaveznikov na pripadnike Islamske države (ISIS).

ZDA in Rusija sta odločeni, da bosta stalno pozivali sprte strani k premirju ter omogočanju dostave humanitarne pomoči.

Če bo načrt sirskega premirja uspešen vsaj sedem dni, sta se ZDA in Rusija dogovorili, da začneta oblikovati skupni center za boj proti militantnim skupinam Islamske države (ISIS, Daesh) in Fronta al-Nusra.

Urad za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) je pred dnevi podalo informacijo, da je zaradi nasilja v Siriji razseljenih 6,1 milijona ljudi znotraj države in zapustilo pa jo je kar 13,5 milijona ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki