V Siriji strmoglavilo vojaško transportno letalo, 35 mrtvih

by Urednik

SO LETALO SESTRELILI ALI JE STRMOGLAVILO ZARADI VREMENSKIH RAZMER?

V nedeljo 18. januarja 2015 je v Siriji strmoglavilo vojaško transportno letalo, pri tem pa je umrlo 35 ljudi na krovu. Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da je letalo v gosti megli med približevanjem zračni bazi Abu al-Duhur v provinci Idlib na severozahodu Sirije trčilo v daljnovod, medtem ko militantna skupina Fronta al-Nusra (povezana z Al Kaido) trdi, da so ga sestrelili njeni borci.

Novici o strmoglavljenju  transportnega letala Sirske vojske, ni znano katero (najverjetneje Il-76, lahko pa tudi An-24, An-26 ), ki je prevažalo vojaško osebje skupaj z orožjem in hrano, je sporočila sirska vlada. Po nekaterih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice, naj bi bili na letalu tudi iranski državljani.

Sirski mediji poročajo, da je bila nesreča posledica slabih vremenskih razmer in tehničnih motenj v delovanju letala. Pilot naj bi v gosti megli namreč želel zasilno pristati v vojaški letalski bazi Abu al-Duhur približno 50 kilometrov vzhodno od mesta Idlib.

V bližini letališča so se v zadnjih tednih po poročanju medijev odvijali hudi spopadi med pripadniki Sirske vojske in militantne skupine Jahat al-Nusra,ki že dva meseca poskuša zavzeti letališče. Le dva dni pred strmoglavljenjem vojaškega transportnega letala so predstavniki Sirske vojske sporočili, da se je sovražnik umaknil iz območij v bližini letališča. Militantna skupina Fronta al-Nusra je sporočila in na socialnih medijih objavila domnevno celo slike žrtev sestrelitve.

 

Skupina Fronta al-Nusra FRONT

(25. oktober 2014)

Skupina Fronta al-Nusra je dobila ime iz prevoda “Jabhat al Nusra,” kar v dobesednem prevodu pomeni fronta zmage.

Kako se je začelo:

Skupina Fronta al-Nusra je bila ustanovljena tekom sirske državljanske vojne (ki poteka že tri leta). Izkazala se je za eno najbolj uspešnih skupin, ki se borijo sirskemu režimu, veliko pomoč pa imajo v borcih z izkušnjami v Iraku in drugod na Bližnjem vzhodu. Fronta al-Nusra je le ena, pa čeprav verjetno najbolj uspešna poleg ISIS-a, od skupin, ki se potegujejo za prevlado in mednarodno podporo v Siriji po “morebitnem” padcu Assadovega režima.

Kaj je njen cilj:

Za razliko od večine sirskih upornikov, ki se zavzemajo za politične spremembe, se Fronta al-Nusra bori iz ideoloških razlogov. Tako kakor ISIS tudi ta skupina skuša vzpostaviti islamsko državo – predvsem v Siriji. Kljub pomoči sirskim upornikom, predvsem z napadi na Sirsko vojsko, je prav ta skupina odvrnila zahodne države, da bi jim pomagali v boju proti Bašarju al Assadu. Skupina je izvedla več sto napadov v več mestih, tudi samomorilske bombne napade, in je odgovorna za smrt številnih civilistov.

Kdo jo vodi:

Vodi jo Yousef Abu al-Turki, ki pa naj bi bil ubit v zračnem napadu 23. septembra 2014, vendar pa informacije kljub fotografiji trupla niso potrjene.

Zakaj jo ZDA napadajo:

ZDA so skupino Fronta al-Nusra uvrstile na seznam tujih terorističnih organizacij, povezanih z al Kaido v Iraku. Po mnenju Američanov se želi skupina prikazati kot del legitimne sirske opozicije, medtem ko je v resnici poskus al Kaide pri poneverbi bojev sirskega ljudstva za lastne namene.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki