V Slavjansku sestrelili 2 ukrajinska helikopterja Mi-24

by Urednik

UKRAJINSKE SILE PONOVNO NAPADLE SEPARATISTE V SLAVJANSKU

V petek 2. maja 2014 malo po 4. uri zjutraj po lokalnem času je ukrajinska vlada začela novo “protiteroristično operacijo” v Slavjansku na vzhodu Ukrajine. Po prvih poročanjih, naj bi Ukrajinska vojska že zasedla več kot 8 barikad na poti v mesto, ob tem pa izgubila dva ali celo tri helikopterje.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je že sporočilo, da sta v bojih padla 2 pripadnika ukrajinskih oboroženih sil, več pa jih je bilo ranjenih, potem ko so pro-ruski separatisti že v zgodnjih jutranjih urah sestrelili 2 helikopterja Mil Mi-24 Ukrajinske vojske s prenosnimi raketnimi sistemi zemlja-zrak.

Prebivalci mesta Slavjansk trdijo, da so danes sestrelili že tri ukrajinske helikopterje, objavili pa so tudi posnetke enega izmed zajetih pilotov. Po izjavi ukrajinskega obrambnega ministrstva je bil zadet tudi transportni helikopter Mil Mi-8, ki je prevažal medicinsko osebje. Ranjen naj bi bil le en član tehničnega osebja.

Ukrajinske oblasti so na barikadah pred mestom že pridržale nekatere pro-ruske separatiste, ki so osumljeni, da so sestrelili oba helikopterja Mi-24, ki sta ponoči patruljirala nad Slavjanskom.

Samooklicani separatistični vosja Slavjanska Vycheslav Ponomariov je malo pred poldnevom po lokalnem času objavil video naslovljen na lokalne prebivalce, v katerem poziva ženske in otroke, da ostanejo doma, moške z orožjem pa, da pomagajo pri branjenju mesta pred napadom Ukrajinske vojske.

Pro-ruski separatisti pa naj bi že v dopoldanskih urah po radiju pozivali prebivalce Slavjanska naj pridejo do glavnega trga, kjer bodo posneli video poziv ruskemu predsedniku Vladimirja Putina za pomoč.

Na napad Ukrajinske vojske na Slavjansk, spomnimo, da so ukrajinske oblasti še sredi tedna trdile, da njihove sile nimajo zadosti moči, da bi prevzele nadzor nad vzhodnim delom Ukrajine, se je odzval tudi ruski vrh.

Putinov tiskovni predstavnik je dejal, da je Kremelj “izjemno zaskrbljen”, saj da se ni oglasil Putinov odposlanec, ki so ga poslali na vzhod Slavjanska, da bi pomagal osvoboditi talce iz tujine. Ob tem je dodal, da je “kaznovalni postopek” (za zajete tuje pripadnike mirovnih sil) ukrajinskih sil je uničil mirovni načrt, ki so ga sprejeli skupaj z zahodnimi silami pred dvema tednoma. Kremelj je tudi že obtožil Ukrajino uporabe zračnih sil proti civilnemu prebivalstvu.

Na dogajanje v Ukrajini se je odzvala tudi Evropska unija, ki je sporočila, da opazuje dogajanje v vzhodni Ukrajini z vse večjo zaskrbljenostjo in pozivajo pro-ruske separatiste, da zapustijo stavbe in spustijo zajete ljudi. “Z naraščajočo zaskrbljenost sledimo dogodkom v vzhodni Ukrajini,” je dejala Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke predstavnice za zunanjo in varnostno politiko EU.

Pripravil: A. Knific, foto: Kyiev Post, Military Photos

VIDEO: Izstrelitev rakete zemlja-zrak in strmoglavljenje helikopterja Mi-24

28/04/2014

V Kramatorsku so v petek v vojaški bazi sestrelili helikopter Mi-8, danes pa v streljanju ranili pripadnika Ukrajinske vojske in policije.

Povezani članki