V Srbiji razvijajo lahko transportno letalo skypickup

by Urednik

SRBI RAZVIJAJO VEČNAMENSKO VISOKOKRILNO LETALO SKYPICKUP

Srbska družba EDePro (Engine Development and Production) se ukvarja z razvojem tehnoloških rešitev za luksuzne avtomobile s cilju zagotavljanja najboljše ergonomije, udobja in prostornosti, ob tem pa tudi z razvojem najsodobnejših sistemov avionike in aerodinamičnih zasnov.

Tako predstavljajo zanimivo visokokrilno letalo skypickup z dvojnim repnim smernim stabilizatorjem in nizkim višinskim stabilizatorjem ter velikimi zadnjimi tovornimi vrati, ki ga poganjata dva turbopropelerska motorja M250-B17F.  Pristajalno podvozje je fiksno, notranjost pa bo koč zlahka preurejati tako za prevoz tovora kot za verzijo VIP prevozov, prevoz  ranjenih in obolelih in drugo. Aerodinamično zasnovo letala odlikujejo čiste linije, notranjost pa zelo prostorna v primerjavi s podobnimi letali v svetu, ponuja pa veliko udobja potnikom.

Posebna tovorna vrata – hkrati nakladalna ploščad – v repnem delu omogočajo natovarjanje zajetnejšega tovora – vse od nosil do palet ipd. – v kabini s prostornino približno 5,3 m3. Potniška – tovorna kabina je zelo prilagodljiva in jo je hitro moč preurediti iz kabine s 5 +1 sedeži v tovorno kabino za prevoz vsakovrstnega tovora ali pa prevoz ranjencev-bolnikov na nosilih.

Avionika letala je preprosta, predvsem pa omogoča pilotu dober pogled na instrumente in dogajanje okoli letala ter zmanjšuje pilotovo naprezanje. Skypickup na pogled spominja na (pomanjšano) letalo ukrajinsko-ruskega izvora An-28 (An-14).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, Tango Six

VIDEO: Projekt  lahkega transportnega letala skypickup

Povezani članki