V Švici strmoglavil lovec F/A-18, pilota našli mrtvega

by Urednik

VSE POGOSTEJŠE NESREČE ŠVICARSKIH BOJNIH LETAL

V Švicarskih Alpah je v ponedeljek, 29. avgusta 2016, strmoglavil vojaški lovec F/A-18C hornet, zaradi zahtevnega terena in slabih vremenskih razmer pa so truplo 27-letnega pilota našli šele po dobrem dnevu iskanja.

Mesto strmoglavljenja lovca F/A-18 hornet iz flote Švicarskih letalskih sil (Luftwaffe / Forces aériennes / Forze aeree) so odkrili v globokem ledeniškem bazenu v gorah v bližini kraja Sustenpass. V iskalno-reševalni akciji pilota in ostankov strmoglavljenega enosedežnega lovca so sodelovali vojaški helikopterji. Iskanje so ovirale tudi izredno slabe vremenske razmere, ki niso omogočale dostopa do kraja nesreče (niti peš).

Pilot švicarskega lovca F/A-18C hornet je vzletel iz vojaškega letališča Meiringen ob 16:01 uri, zadnjič pa se je kontrolorjem poletov oglasil ob 16.05 uri, nato pa so ob poletu v debelo plast oblakov izgubili stik z njim.

Nesreča se je zgodila med vzletno fazo pred manevri, ko naj bi umrli pilot v paru s še enim pilotom lovca F/A-18 vadil manevriranje letal (v gorskem svetu) v simulaciji z lovcem F-5 tiger. Preiskovalci vzroke za nesrečo še preiskujejo. Ve pa se, da je imelo letalo Švicarskih letalskih sil težave z oddajniki signala, saj po strmoglavljenju niso delovali ne tisti nameščeni na letalu ne tisti na izmetnem sedežu.

Vojaški analitiki v Švici se sprašujejo, ali se vzrok za vse pogostejše nesreče švicarskih lovcev F/A-18 hornet, v zadnjih nekaj letih so strmoglavila tri letala, skriva v vse večji obremenitvi (urah v zraku). Švicarski vojaški letalniki sicer pregovorno veljajo za ene najbolj zanesljivih in najbolje servisiranih na svetu. En lovec F/A-18C hornet je strmoglavil v letu 2013, drugi dvosedežni lovec F/A-18D iz flote Švicarskih letalskih sil pa oktobra 2015 med manevri v Franciji, v nesreči se je poškodoval en pilot. En dvosedežni F/A-18D je strmoglavil leta 1998. V juniju 2016 je na Nizozemskem strmoglavilo še eno švicarsko letalo in sicer lovec F-5, ki je pripadal akrobatski letalski skupini Patrouille Suisse, potem ko sta se dve letali med letom dotaknili s krili. Pilotu se je uspelo katapultirati iz letala. V zadnjih 20-ih letih so Švicarske letalske sile doživele 12 nesreč letal ali helikopterjev, pri tem pa je umrlo 21 pilotov in vojakov.

Švicarske letalske sile so imele prvotno v svoji floti 34 lovcev F/A-18, od tega 26 enosedežnih različic C in 8 dvosedežnih različic D. Po nesrečah v zadnjih letih jih imajo sedaj le še 30. V floti imajo tudi še okoli 50 zastarelih lovcev F-5E/F tiger (ob tega jih Patrouille Suisse uporablja 11) , ki so jih želeli zamenjati z 22-imi sodobnimi švedskimi letali JAS-39 gripen, vendar so maja 2014 volivci na referendumu zavrnili 3,5 milijarde vreden nakup švicarskega obrambnega ministrstva.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki