V Turčiji strmoglavilo rusko gasilsko letalo Berijev Be-200

by Urednik

IZGUBLJENO EDINO LETALO ZA GAŠENJE BE-200 RUSKE MORNARICE

Letalo za gašenje Be-200 Ruske mornarice, ki je bilo prvo tovrstno naročeno s strani mornarice Ruske federacije, je sredi avgusta 2021 strmoglavilo med gasilsko misijo na jugovzhodu Turčije.

Rusko letalo Beriev Be-200 je med gasilsko misijo strmoglavilo v bližini Kahramanmarasa na jugovzhodu Turčije, kjer se je spopadalo s požarom, ki je izbruhnil čez dan zaradi strele v gozdnem območju 14. avgusta 2021. Po poročilih je bilo v incidentu umrlo vseh pet članov ruske posadke in trije turški gozdni inšpektorji (nekateri viri sicer navajajo, da je bilo na krovu le 7 ljudi). Posnetki, ki prikazujejo letalo, ki deluje v gorskem območju pred strmoglavljenjem, so že začeli krožiti po spletu, čeprav je prva uradna izjava ruskega obrambnega ministrstva o incidentu trdila, da je rusko gasilsko letalo za gašenje strmoglavilo “med pristankom” v bližini Adane, kjer je bilo letalo nameščeno.

Letalo za gašenje požarov Be-200 je imelo oznako RF-88450 z rumeno številko 20 “Alexander Mamkin”, prvo iz naročila Ruske mornarice (skupaj je bilo sicer izdelanih 17) in je lani sodelovalo na paradi mornarice. Eskadrilja teh letal naj bi bila nameščena v Centru za bojno uporabo in preusposabljanje letalskega osebja ruske mornarice iz Jejska (Prevedeno iz angleščine – Yeysk – Jejsk je pristaniško in letoviško mesto v Krasnodarski pokrajini v Rusiji, ki leži na obali Azovskega morja v Taganrogu). V prihodnje naj bi ruska vojna mornarica uporabljala dvomotorne reaktivne visokokrilce Be-200 v različici Be-200P za boj proti podmornicam, vendar je bila je proizvajalec – podjetje Berijev – najprej dobavilo gasilsko različico, ki jo že upravlja EMERCOM – Ministrstvo Ruske federacije za civilno obrambo, izredne razmere in odpravo posledic naravnih nesreč. Letalo RF-88450 / Rumena 20 “Alexander Mamkin” –  Be-200 so vključno z letalniki, ki pripadajo EMERCOM, redno napotili ​​v tujino za podporo gasilskim dejavnostim tujih držav. V začetku avgusta je bil tako Be-200 napoten v Grčijo, naletel več kot 100 ur v 36 misijah, opravil kar 400 izpustov vode s skupno prostornino 2500 ton  v 7 regijah države, vključno z otokoma Kreta in Rodos .

Po javnih podatkih Berijeva je osnovna konfiguracija letala-amfibije Be-200 namenjena za gašenje gozdnih požarov z uporabo gasilnih sredstev. Pri tem lahko letalo opravlja naslednje naloge: Ustavite in omejite širjenje velikih gozdnih požarov z razvojem zaščitnega pasu zaradi večkratnih padcev na robu požara; gašenje majhnega ognja in ognja, ki se šele začne razvijati; dostava gasilskih enot in opreme za gašenje požara v območje požara s pristankom na vnaprej izbranem vodnem območju letališča.

“Posebnost letala Be-200 v primerjavi z drugimi letečimi amfibijami je, da ima trup pod tlakom, kar omogoča izpolnitev številnih misij. Letalo je opremljeno z letalsko/navigacijsko in komunikacijsko opremo, ki omogoča navigacijo in nadzor leta v vseh fazah leta v neugodnih vremenskih razmerah v vsakem letnem času, podnevi in ​​ponoči. Notranjost konfiguracije za gašenje letal amfibijskih letal Be-200 je razvil AIM Aviation Fliteform. Letalo lahko prevaža tudi  potnike in vozila ali kombinacijo potnikov in tovora.

Pri načrtovanju amfibijskega letala Be-200 so konstruktorji upoštevali konstruktorske izkušnje in rezultate preskusov največjega letala – amfibijek A-40albatross“, ki je postavilo 148 rekordov, navaja spletna stran Berijeva.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik, Beriev

Povezani članki