V Ukrajini izginila dva strateški bombniki Tu-95MS bear

by Urednik

UKRAJINSKI TOŽILCI PREISKUJEJO IZGINOTJE DVEH BOMBNIKOV TU-95

Ukrajinski tožilci preiskujejo primer dveh nezakonito prodanih strateških bombnikov Tu-95MS (NATO: bear – medved), ki so ju Ukrajinske letalske sile že pred leti nehale uporabljati. Vest prihaja dobro leto po tem, ko se je na spletnem portalu eBay v začetku marca 2014 prodajal ukrajinski bombnik TU-95MS.

Skupaj z obema bombnikoma še iz časov Sovjetske zveze, ukrajinski tožilci iščejo tudi rezervne dele letalnikov, tehnično dokumentacijo in vse dokumente, povezane s popravili, skladiščenjem, prodajo, plačilo in prevoz obeh bombnikov.

Verjetno je eno izmed letalo Tupoljev Tu-95MS prav tisto, ki so ga neznanci prodajali na spletu in oglas po le nekaj dneh umaknili. Izklicna cena je bila 3 milijone dolarjev.

V času po razpadu Sovjetske zveze in predvsem v času ukrajinske krize so posamezniki, kot tudi ukrajinske oblasti, prodali številne oborožitvene sisteme še iz sovjetskih časov. Ukrajinska vojska še naprej prodaja svoja letala (hrvaški migi), tanke in oklepnike v tujino, potem ko jih najprej modernizirajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Na eBay-u prodajali ukrajinski bombnik Tu-95 bear

Na spletnem portalu eBay, ki je ena najbolj znanih spletnih trgovin na svetu, se je v začetku marca 2014 prodajal bombnik TU-95MS iz časov Sovjetske zveze.

VIDEO: ”Letalske sile” pro-ruskih separatistov iz Luganska

Pro-ruski separatisti iz Luganska so pred dnevi objavili videoposnetek ”Letalski sil Luganska”, na katerem so prikazali obnovljeni vojaški letali Suhoj Su-25 frogfoot in Aero L-29 delfin.

Povezani članki