V Ukrajini sestrelili lovca MiG-29 in helikpter Mi-8

by Urednik

PRORUSKI SESTRELILI ŠE DVA UKRAJINSKA LETALNIKA

V četrtek, 7. avgusta 2014, je bil še en slab dan za Ukrajinsko vojsko, saj so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine sestrelili lovca MiG-29 in helikopter Mil Mi-8, omenja pa se tudi močno poškodovano vojaško transportno letalo An-26.

Lovec MiG-29 iz sestave Ukrajinskih letalskih sile je strmoglavil v bližini vasi Zhdanivka, približno 40 km severovzhodno od mesta Doneck. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je pilot pred strmoglavljenjem izstrelil iz letala, rešili pa so ga nato z vojaškim helikopterjem. Tiskovni predstavniki so sprva poročali, da so lovca MiG-29 sestrelili s prenosnim protiletalskim raketnim sistemom (MANPADS), nato pa, da so separatisti uporabili protiletalski raketni sistem 9K37 buk-M1 (NATO: SA-17 grizzly), vendar informacija ni potrjena.

Istega dne so proruski separatisti sestrelili tudi helikopter Ukrajinske vojske Mil Mi-8, ki je moral zasilno pristati, potem ko so ga zadeli z neznani izstrelki. Posadka helikopterja je preživela nesrečo, tri izmed njih pa so morali prepeljati v bolnišnico.

Nekateri viri celo poročajo, da so med letom zadeli tudi vojaško transportno letalo AN-26, ki naj bi varno pristalo, potem ko so ga hudo poškodovali v zraku, vendar ta informacija ostaja nepotrjena.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photo

SORODNE NOVICE:

Proruski separatisti sestrelili še eno ukrajinsko letalo Su-25

Proruski separatisti so v soboto, 2. avgusta 2014, sestrelili še eno ukrajinsko bojno letalo Suhoj Su-25, ki je strmoglavilo v bližini mest Yenakiyevo in Makiivka.

Katere ukrajinske letalnike so sestrelili pro-ruski separatisti

Pro-ruski separatisti v Ukrajini so v zadnjih treh mesecih spopadov z Ukrajinsko vojsko sestrelili že več kot deset letal in helikopterjev.

Povezani članki