V vzhodni Ukrajini se spopadajo le še za obkoljeno Debaltsevo

by Urednik

PRO-RUSKI SEPARATISTI OBLEGAJO STRATEŠKO MESTO DEBALTSEVO

V vzhodni Ukrajini so se spopadI po sklenitvi premirja med ukrajinskimi oboroženimi silami in pro-ruskimi separatisti, ki je začelo veljati v nedeljo 15. februarja 2015, večinoma prenehali – z izjemo t.i. Debaltsevejevega žepa. V mestu Debaltseve – strateškem prometnem (tudi železniškem) vozlišču v vzhodni Ukrajini, ki so ga že pred tednom dni obkolili separatisti, naj bi bilo ujetih še okoli 2.000 ukrajinskih vojakov, medtem ko naj bi se jih nekaj sto že predalo.

Vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Alexander Zakharchenko je že 14. februarja dejal, da bodo separatisti prenehali streljati povsod, razen na notranjem območju ozemlja pri mestu Debaltsevo, ki je obkoljeno. Ob tem je dodal, da bodo zaustavili vse poskuse Ukrajinske vojske, da se prebije iz njihovega obroča. Vodje Ukrajine, Nemčije, Francije in Rusije so sicer pozneje v telefonskem pogovoru poudarili, da mora premirje zajemati celotno regijo Donbas, vključno z območjem Debaltseva.

Vendar pa se na tem območju spopadi nadaljujejo. Pro-ruski separatisti naj bi danes že zavzeli večji del mesta, iz njega pa so z avtobusi odpeljali tudi številne civiliste, ki so se v zadnjih dneh hudih spopadov skrivali v kleteh in zakloniščih.

Predstavniki  Ljudske republike Doneck (DPR) so sporočili, da lahko preostale obkoljene ukrajinske enote zapustijo Debaltsevo, vendar brez orožja.

“Ponovno sporočamo, da ukrajinski vojaki lahko varno odidejo iz obkoljenega mesta Debaltsevo, če tam pustijo svoje orožje,” je novinarjem dejal namestnik vojaškega poveljnika (DPR) Eduard Basurin. Ob tem je dodal, da naj bi Ukrajinska vojska iz zahoda premikala težko oborožitev bližje Debaltsevu z namenom, da poskusi rešiti obkoljene enote.

Iz prizorišč spopadov v vzhodni Ukrajini bi morali glede na sklenjen mirovni sporazum do ponedeljka zvečer umakniti tudi vso težko oborožitev. Obe strani trdita, da sta sami to že storili in tudi, da nasprotna stran tega še ni storila. Izvajanje prekinitve spopadov in upoštevanje ostalih sporazumov premirja bodo v prihodnjih dneh začeli preverjati tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

SORODNE NOVICE:

Spiegel: “Sporazum iz Minska – največji poraz Angele Merkel doslej”

Nemški časopis Spiegel izraža razočaranje nad rezultati, doseženimi med mirovnimi pogajanji med Ukrajino in pro-ruskimi separatisti, ki so potekali 11. in 12. februarja 2015 v Minsku.

Putin: “Premirje v Ukrajini bo začelo veljati 15. februarja ob polnoči”

Premirje v vzhodni Ukrajini bo začelo veljati 15. februarja 2015 opolnoči po lokalnem času (GMT – 22:00, 14. februar), je novinarjem sporočil ruski predsednik Vladimir Putin.

Povezani članki