V ZDA strmoglavilo trenažno letalo T-38C talon

by Urednik

V NESREČI UMRL TUDI JAPONSKI PILOT

V ameriški zvezni državi Alabama je dobrih 20 km od regionalnega letališča Montgomery strmoglavilo trenažno letalo Northrop T-38C talon Ameriških letalskih sil. V nesreči sta umrla oba pilota, potem ko je letalo strmoglavilo na gozdnatem območju.

Nesreča se je zgodila v petek, 19. februarja 2021, okoli 17.30. Iz Ameriških letalskih sil so že sporočili, da je letalo T-38C talon strmoglavilo med trenažnim poletom. Letalo in je pripadalo 14. letalskemu polku iz letalske baze Columbus iz zvezne države Misisipi.

Nesrečo že preiskujejo, vzroki zanjo pa zaenkrat še niso znani. Ameriške letalske sile javnosti še niso razkrile imen pilotov. Kot kaže, naj bi bil en od pilotov pripadnik letalskih sil Japonskih samoobrambnih sil, ki so dan za tem javnosti sporočile, da sta v letalski nesreči v Alabami umrla častnik Japonski letalskih sil in pilot inštruktor Ameriških letalskih sil.

Japonski pilot se je učil manevrov in drugih učnih veščin Ameriških letalskih sil, da bi postal pilot lovca. Ameriški piloti loti namreč pomagajo pri usposabljanju zavezniških pilotov za prehod na letalo T-38.

Ameriške letalske sile in NASA imajo skupaj v floti še okoli 500 trenažnih letal T-38C talon. V letih 1961–72 je bilo sestavljenih skoraj 1200 letal talon, z njimi pa so usposobili več kot 70.000 pilotov ameriškega letalstva. V zadnjih petih letih je strmoglavilo vsaj sedem letal T-38.

Ameriške letalske sile trenažna bodo letala T-38  nadomestile z najnovejšimi letali za napredno usposabljanje Boeing/Saab T-7A red hawk (program T-X). Leta 2018 je Boeing prejel 9,2 milijarde ameriških dolarjev za razvoj in dobave letal T-X, ki bodo nadomestila letala T-38C. Po tej pogodbi naj bi do leta 2034 Ameriške letalske sile dobile 350 novih šolskih letal T-7A red hawk.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki