V ZDA trčila lovca F-16, na Tajvanu trčili akrobatski letali skupine Thunder Tigers

by Urednik

V KANSASU TRČILA LOVCA F-16, EDEN STRMOGLAVIL, PILOTA PREŽIVELA

V začetku tega tedna sta v ZDA trčila lovca F-16 iz flote Narodne garde Oklahome, v nesreči je en lovec strmoglavil. Na Tajvanu pa sta med vajo trčili letali AT-3 akrobatske letalske skupine Thunder Tigers, v nesreči pa je en od pilotov kljub izstrelitvi iz letala umrl.

V ponedeljek 20. Oktobra 2014 okoli 14.20 ure popoldne po lokalnem času sta nad jugovzhodnim delom ameriške zvezne države Kansas trčila dva lovca F-16 fighting falcon iz 138. lovskega polka Narodne garde iz Oklahome. Eden izmed pilotov, iz lovca F-16C block 42E z oznako 89-2019, se je izstrelil in nesrečo preživel brez poškodb, letalo pa je strmoglavilo na hribovitem področju. Pilot drugega lovca F-16 je približno 10 minut zatem pristal v matični letalski bazi v Tulsi.

Letali Letalskih sil narodne garde sta trčili med rednim trenažnim poletom, strmoglavljenje letala pa je opisal takole očividec Dakota Chamberlain: “Videl sem letalo med strmoglavljenjem in kako je izginil za drevesi, vendar sem opazil kako se je pilot katapultiral in se s padalom spuščal proti površju.”

Preiskovalci že raziskujejo vzroke za nesrečo, ob tem pa za informacije naprošajo tudi morebitne očividce.

VIDEO: Prizorišče strmoglavljenja ameriškega lovca F-16

Trčenje letal AT-3 tz-chiang na Tajvanu

V torek 21. Oktobra 2014 pa se je podobna nesreča zgodila na jugu Tajvana, kjer sta trčili letali AT-3  tz-chiang akrobatske letalske skupine Thunder Tigers, v nesreči pa je umrl eden izmed pilotov, drugi pa varno pristal v letalski bazi  Gangshan v Kaohsiungu približno 15 minut kasneje.

Trenažno letalo AT-3  z oznako 0815 iz vrst tajvanske vojaške letalske akrobatske skupine je trčilo z drugim letom z oznako 0847 med trenažnim procesom in strmoglavilo na plantažo banan v bližini Kaohsiunga. Pilot se je pred strmoglavljenjem uspel katapultirati, vendar je v nesreči umrl, saj se padalo ni v celoti odprlo, poročajo tajvanski mediji.

Dvomotorno letalo AT-3 tz-chiang je namenjeno usposabljanju pilotov, Tajvansko podjetje AIDC ga je v 80-ih letih razvilo skupaj z ameriškim proizvajalcem Northrop za potrebe Tajvanskih letalskih sil. Izdelali so 63 letal AT-3, od tega jih je 7 uporabljala akrobatska skupina Thunder Tigers. Vse od prvega poleta septembra 1980 je strmoglavilo že 11 trenažnih letal tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, You Tube

Povezani članki